Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skulptura i izložba

Metalno drvo spomen na Židove stradale u Drugom svjetskom ratu

spomenik dine merhav za đakovo
arhiv vl
31.05.2013.
u 13:15

U nedjelju će ispred memorijalnog židovskog groblja u Đakovu biti otkrivena skulptura Dine Merhav. Izraleska kiparica rođena u Vinkovcima u Gliptoteci će imati i izložbu i to od 4.lipnja

Dina Merhav, izraelska kiparica rođena u Vinkovcima 1936. godine, dočekala je svoju prvu hrvatsku samostalnu izložbu. U Gliptoteci 4. lipnja u 19 sati, istu večer kada se u MUO otvara i izložba s Caravaggiovim platnom iz Milana, Dina će izložiti ciklus prepoznatljivih, snovitih skulptura “Ptice u letu”. Samo dva dana prije, u nedjelju 2. lipnja na memorijalnom židovskom groblju u Đakovu, Dina Merhav biti će na otkrivanju svoje skulpture “Peace in Heaven”, velikog metalnog drva sa Davidovom zvijezdom, skulpture koja za nju ima veliko značenje.

_ Izložbom u Zagrebu koja će kasnije putovati i u Vinkovce i skulpturom na memorijalnom groblju u Đakovu zatvaram osobni krug _ veli umjetnica kojoj nije problem obući radnički kombinezon i pomagati na rezanju i varenju skulptura u Končarevim Metalnim konstrukcijama s kojima već godinama surađuje zahvaljujući zagrebačkom prijatelju Toniju Franoviću i direktoru Nusretu Šuvaliću. A za postavljanje 3,8 metara visokog drva koje simbolizira život, ali i razgranatost židovskog naroda, osobito je zaslužan Ognjen Kraus, Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj i Židovska općina Osijek.

_ Ne može se židovski narod tako lako uništiti, kako se to nekima čini. Moja je poruka da naš narod ide dalje _ veli Dina Merhav, potomkinja čuvene vinkovačke židovske obitelji Gross koja je u Vinkovcima sagradila secesijsku vilu (postoji i danas), a imala je i dućan te tvornicu Ferolim. Kao mala djevojčica sa majkom i bratom, Dina početkom Drugog svjetskog rata bježi u Split, pa u Rim, te u Švicarsku. _ U Švicarsku su nas pustili samo zato jer smo imali bankovni račun. Otac je cijeli rat proveo u logoru, ali je preživio. U tom su logoru svi ozdravili jer nisu imali što jesti. Gdje nema jela, nema ni bolesti. Očeva pisma nedavno sam dala u Yad Vashem _ priča Dina čija se majka svojedobno sprijateljila sa majkom Ognjena Krausa u Genevi. Nakon rata, vraćaju se u Jugoslaviju, ali u Beograd iz kojeg odlaze u Izrael 1949. godine.

Desetljećima Dina Merhav nije bila u Vinkovcima, no kada je tamo otišla sa Franovićem, osjetila je snažno uzbuđenje, pa će se nakon izložbe u Gliptoteci ponovno vratiti u rodni grad koji joj je ostao u trajnom sjećanju. Skulpture sa pticama namjerava pokloniti Vinkovcima koji bi mogli dobiti i memorijalni park koji će vječno podsjećati na znamenitu židovsku obitelj Gross.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije