Naslovnica Kultura Kazalište

Matija Ferlin dokazao se kao kazališni čarobnjak

Snažan Matijin smisao za likovnost naglašen je kostimima, koje supotpisuje s Desankom Janković, te scenom Mauricija Ferlina. Molièreov kićeni predložak sveo na čisti, uzbudljivi pokret
07. prosinca 2017. u 09:53 0 komentara 786 prikaza
Foto: Jelena Janković
Pogledajte galeriju 1/3

Koreograf i redatelj Matija Ferlin istinsko je čudo hrvatskog teatra. Dokazao je to još jednom predstavom “Staging a Play: Tartuffe” koja je nakon premijere u njegovu rodnom Svetvinčentu izvedena na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih.

Uskoro u & TD-u Predstava temeljena na stvarnim ispovjestima neimenovanih žena

U prvoj večeri ulogu Tartuffea nosila je vrsna plesačica Roberta Milevoj, a u drugoj, neočekivano – sam Matija Ferlin! Uskačući u cipele ozlijeđene kolegice, odigrao je ulogu kao da se za nju pripremao mjesecima, u savršenom skladu s ansamblom koji čine i Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

U njihovoj verziji “Tartuffea” kićene Molièreove rečenice zamijenjene su čistim pokretom: novi je to korak u Ferlinovu poigravanju žanrovskim odrednicama i ulogom jezika u suvremenom kazalištu. Podsjetimo, njegovi raniji projekti uključivali su “Samice” u kojima su protagonistice govorile izokrenutim i znatno reduciranim jezikom ili pak predstavu “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” baziranu na tekstu koji je proizašao iz igre dvojice dječaka. Postupkom potpune redukcije teksta i cjelokupnim konceptom novog “Tartuffea” Ferlin nadograđuje ideju koju je začeo nagrađivanom predstavom “Staging a Play: Staklena menažerija” po motivima teksta Tennesseeja Williamsa.

Izvođači “Staging a Play: Tartuffe”, među kojima su se, osim profesionalnih plesača, našli i dramski glumci, uigrani su poput preciznog stroja. Pokretima nalik na marionete, kreću se u ritmu atmosferične glazbe Luke Prinčiča i Matjaža Predaniča koja diktira ritam događanja na sceni.

Snažan Ferlinov smisao za likovnost naglašen je fenomenalnim kostimima, koje supotpisuje s Desankom Janković, te ogoljenom scenom kojom u kreaciji Mauricija Ferlina dominira natpis FOR TODAY I MUST STAY IN Y OUR HOUSE, tek malo odmaknutog slova Y, koje najavljuje raspad koji će se dogoditi ulaskom uljeza u kuću naivnog Orgona. Čak i fizičke karakteristike protagonista iskorištene su kao materijal koji se pod vještim rukama Matije Ferlina pretvara u začudno, uzbudljivo djelo koje se pamti.

Odlazak Mirjane Rogine Omiljena Melita Žganjer odgojila je generacije mladih glumaca Intervju Torjanac, Gadžić i Kovač: Mi smo dvorske lude, u društvu straha jedini se usudimo govoriti istinu Nagrada hrvatskog glumišta Strukovnoj nagradi treba ozbiljan sudar sa stvarnošću
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.