Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Remi predstavlja zbirku poezije

"Masarykova ulica ima izdržljivi duh kao i ja", veli Mirela Priselac

Mirela Priselac Remi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
30.06.2020.
u 08:27

VBZ će u The Beertiji predstaviti pjesnički prvijenac Mirele Priselac nazvan "Masarykova" koji je uredio Marko Pogačar

U The Beertiji VBZ će večeras s početkom u 20 sati predstaviti prvu zbirku poznate glazbenice Mirele Priselac Remi "Masarykova".

O zbirci će, uz autoricu, govoriti Sanja Baković, Srđan Sandić i njen urednik Marko Pogačar.

"Pjesnički prvijenac Mirele Priselac spaja već nam poznati Remin autorski potpis i prepoznatljiv flow; urbani imaginarij vrućine gradskog asfalta po kojem suvereno kroči snažna, emancipirana žena, s mnogo ranjivijim, ispovjednim glasom dosad nam nepoznate lirske protagonistice, koju pratimo kroz melankolijom, egzistencijalnim nemirom i intimnim, emocionalno nabijenim situacijama popločenu svakodnevicu. Njezin stih mahom je kratak i izravan, slika živa i ritmična, a stav i angažman nedvosmisleni. Čitatelju ne preostaje drugo nego da se, s rukama u džepovima i slušalicama u ušima, pridruži ovoj (ne)svakidašnjoj šetnji“, napisao je urednik knjige Marko Pogačar.

"Tko bi pomislio da se toliko toga može doživjeti na potezu od Trga maršala Tita do početka Tesline! Čak ni u mitskim vremenima Novog vala, a kamoli danas. Remi je hrabro zakoračila u taj prostor, probuđenih čula, osjećaja i misli. Ova je zbirka pjesama iskrenje u trenjima između unutarnjih i vanjskih skučenosti, opsesivnosti, banalnosti, uskogrudnosti i – doživljaja čudesnosti postojanja. Masarykova se preporučuje djevojkama i ženama koje su „sanjale da su sretne“ i trebaju podršku da se „bore za san“. I njihovim muškim suborcima", napisao je o knjizi Darko Rundek.

„Masarykova“ moja je prva pjesnička zbirka. Satkana je od pjesama koje sam pisala tijekom godine i pol. Njome želim sebi pružiti priliku da ispoljim drugu nijansu svog stvaralaštva, u kojoj riječi nemaju muzičku podlogu nego se čitaju u tišini. Pisala sam ih u samoći, u kombiju, u kafićima, u gradovima koje sam posjetila. Dok pišem, i sama otkrivam neko novo i nepoznato „ja“, govorim jezikom koji je autohtono moj, ali istovremeno se i nadam da ću ovim novim glasom dozvati čitatelje da se u njemu prepoznaju.

Zbirka se zove „Masarykova“ jer mi taj toponimijski pojam predstavlja sigurnu zonu i zonu ugode. To je ulica koja je uvijek u itineraru mojih lutanja. Otkako je dobila ime, svaka ju je vlast htjela promjeniti, ali ona se održala. Taj izdržljivi duh prepoznajem kao svoj. Masarykova postoji u Zagrebu i Beogradu, gradovima u kojima trenutno boravim i radim. Pjesme su podijeljene u 5 odvojaka, zamišljenih kao mjesta „predaha“ tijekom zamišljene šetnje Masarykovom", objašnjava Mirela Priselac.

Mirela Priselac Remi je muzičarka, tekstopisac i skladateljica u bendu Elemental. Profesorica je engleskog i španjolskog jezika i književnosti te prevoditeljica. Aktivistica je u udrugama za prava muzičara i za prava žena, manjina i svih koji se osjećaju drukčijima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije