Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26. Crtani romani šou

Marvelova super-junakinja djevojka-vjeverica prvi put stiže u Hrvatsku

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
09.05.2023.
u 13:30

Direktor Slaven Gorički otkriva novitete 26. izdanja stripovskog festivala koji će se održati od 12. do 14. svibnja u Tvornici kulture

U zagrebačkoj Tvornici kulture od 12. do 14. svibnja održava se 26. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con. Naš najveći regionalni stripovski festival donosi niz novih izdanja i gostovanja vrhunskih domaćih i međunarodnih strip-umjetnika, sajam stripova, bogat popratni program, a kao i obično, ulaz na sve programe festivala je besplatan.

– Jako smo sretni što i ove godine imamo puno odličnih gostiju, a Udruga Crtani romani šou predstavit će i neka svoja izdanja. Osim što su u pitanju vrhunski stripovi koji imaju visoku umjetničku vrijednost, neki od njih imaju i izuzetno bitan povijesni kontekst – otkrio je direktor Crtani romani šoua Slaven Gorički.

Ove godine tako stiže i reizdanje kod nas omiljene, epske priče o živopisnoj "Družini od vješala", za koji je scenarij pisao Giovanni Romanini, a crtao ga legendarni Magnus, koji je prije "Družine" zanat kalio na prvih 75 epizoda "Alana Forda".

– To je strip koji jednostavno plijeni fantastičnim crtežom i sjajnim scenarijem. Objavljujemo ga u novom prijevodu i vjerujemo da će čitatelji biti oduševljeni – kazao je Gorički.

Jedno od njihovih najnovijih izdanja koje će privući pozornost i šire javnosti svakako je "Koko", strip za djecu i mlade po scenariju Ivana Kušana, temeljen na njegovim knjigama "Ljubav ili smrt" i "Koko u Parizu", uz crtež našeg velikog, prerano preminulog stripaša Edvina Eddyja Biukovića. Prvi put objavljivani od 1992. do 1994. u Modroj lasti, stripovske avanture mladog Ratka Milića, znanog kao Koko, u novom su izdanju CRŠ-a ovog puta zaživjele i u boji.

– Vjerujemo ne samo da će "Koko" zaintrigirati djecu i mlade već i starije koji su prije trideset godina taj strip prvi put čitali u Modroj lasti – dodao je Gorički.

Izlazi i reizdanje dječjeg stripa "Koko" po scenariju Ivana Kušana, uz crtež velikog, prerano preminulog strip-autora Edvina Eddyja Biukovića
Foto: CRŠ

A prava je stripovska poslastica "Nepobjediva Squirrel Girl – Snaga vjeverice", Marvelova uspješnica Erice Henderson i Ryana Northa koju prvi put možemo čitati na hrvatskom jeziku. Squirrel Girl – pravog imena Doreen Green, pola djevojka, pola vjeverica kitnjastog repa jedna je od novijih i neobičnijih superheroina Marvelova svemira koja je postala uzor djevojčicama diljem svijeta. Simpatična studentica i članica Avengersa ponosna je na svoje obline, izazivajući uobičajene standarde stripovske ljepote. Pa iako ima brzinu i snagu vjeverice, kao i vojsku vjeveričjih prijatelja koji joj pristižu u pomoć, ona je zaista nepobjediva jer njezin prvi izbor nije nasilje, već neprijatelje radije odabire lukavo nadmudriti ili ih svojom moći empatije i razumijevanja odgovoriti od njihovih zlih planova.

Na CRŠ dolazi i strip "Groo & Rufferto" autora Sergija Aragonésa, o šašavom i smotanom barbarinu zvanom Groo te njegovu kompanjonu, psu Ruffertu, a otkriva nam Gorički, nadaju se da će na vrijeme za festival stići i najnovija "Fantastična četvorka: Puni krug" Alexa Rossa.

Među gostima koji će predstaviti svoje stripove, održati razgovore s publikom, tribine i predavanja, čak je deset strip-autora iz Francuske, Italije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Tu je slavni talijanski crtač Bruno Ramella, jedan od autora Nicka Raidera i Texa Willera, čija je životna priča zanimljivija i od fantastičnih likova koje crta. Naime, do dvadeset i pete godine radio je kao – drvosječa. No nastradavši u nesreći na poslu zbog koje je ozlijedio leđa, okrenuo se crtanju stripa, a danas ga, kažu iz CRŠ-a, možemo svrstati uz bok veterana Bonellijeva stripa. Iz Italije stiže i Luca Enoch, još jedan bonellijevac i jedan od rijetkih europskih strip-crtača koji je u svojim stripovima otvoreno predstavljao LGBT likove. Uz bogatu je stripovsku karijeru ilustrirao i "Ledenog zmaja" Georgea R.R. Martina, slavnog autora "Pjesme leda i vatre", a objavio je i roman "Dragonero", temeljen na vlastitom istoimenom strip-serijalu.

Iz susjedne BiH pristižu strip-umjetnici Amir Hadžić i Majo Pavlović, potonji poznat po svojim horor-stripovima kao i adaptacijama priča velikog britanskog pisca horora Clivea Barkera, "Down, Satan!" i "Unrequited". Njima će se pridružiti i Milorad Vicanović Maza, banjolučki stripaš međunarodne karijere koji trenutačno radi i za francusku izdavačku kuću Delcourt. Hrvatske će snage braniti troje umjetnika, među kojima i Splićanin Goran Duplančić, naš vjerojatno jedini stripaš doktor fizike, poznat po stripu "Vojna" – autobiografskom stripu o ročniku JNA koji se, odslužujući vojni rok u Ljubljani, najednom zatekao usred rata.

Doreen Green jedna je od neobičnijih Marvelovih junakinja, djevojka s moćima vjeverice
Foto: CRŠ

Kao uvod u 26. Crtani romani šou u Francuskom institutu otvorena je i izložba tabli i naslovnica iz serijala "Bouncer" francuskog crtača Françoisa Boucqa za koji je scenarij pisao Alejandro Jodorowsky, koju ćemo moći razgledati do 23. svibnja. Za vrijeme trajanja festivala u Tvornici kulture vidjet ćemo i izložbu iz ciklusa Hrvatski strip za djecu na kojem će se predstaviti Frano Petruša, a tu je i tradicionalna izložba "Mladi lav" na kojoj ćemo vidjeti najbolje radove malih, budućih strip-crtača i crtačica te subotnji koncert bendova FNC Diverzanti i Bakterije. 

Među gostima CRŠ-a od 12. do 14. svibnja su i slavni talijanski crtači Luca Enoch, Bruno Ramella i Fabiano Ambu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije