Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborska jesen

Marija Kuhar Šoša i Petrit Çeku prvi put nastupili i briljirali kao duo

'pofuk_nnn_kul_061011'
''
06.10.2011.
u 14:00

Sjajni glazbenici, laureati natjecanja Ferdo Livadić, nastupili su u lijepom ambijentu crkve sv. Anastazije

Sinoćnji koncert u crkvi sv. Anastazije bio je poseban ukras u obilju zanimljivih programa 36. izdanja festivala Samoborska glazbena jesen. Publiku u crkvi sv. Anastazije, u kojoj je bio i predsjednik Ivo Josipović, oduševili su sopranistica Marija Kuhar Šoša i gitarist Petrit Çeku.

Sjajni glazbenici, oboje laureati natjecanja Ferdo Livadić, prvi su put nastupili kao duo. Prvi dio večeri bio je posvećen hrvatskim skladateljima i započeo je izborom četiri lijepe, u Schubertovom stilu skladane njemačke popijevke Ivana Padovca (1800-1873), majstora gitare koji je za života bio glasovit i tražen širom Europe, a osobito omiljen u Beču. U skladbama domaćih autora dostignut je i vrhunac večeri. Mladi su glazbenici s podjednako velikim žarom pristupili ekspresivnim popijevkama Josipa Hatzea (1879-1959) kao i uspjelom gitarističko-vokalnom eksperimentu suvremenog skladatelja Marka Ružđjaka napisanom 1996. za Lidiju Horvat Dunjko i Istvana Romera pod naslovom "Pođimo sada ti i ja". Za osobito nadahnuto, uvjerljivo i tehnički dotjerano izvedenu Hatzeovu "Serenadu" Petrit Çeku je sam za gitaru aranžirao orginalnu klavirsku dionicu. 

Odlično uigran i raspoložen duo u nastavku je izvodio popijevke španjolskih majstora, tri broja iz "Ljubavnih pjesama" Enriquea Granadosa te ciklus umjetničkih obrada sedam popularnih španjolskih pjesama Manuela de Falle. Uz to, Çeku je briljirao i kao solist virtuozno i, kako smo od njega i navikli, silno muzikalno odsviravši "Capriccio diabolico" Maria Castelnuova-Tedesca. Koncert koji je završen bisom, još jednom prpošnom i temperamentnom Granadosovom popijevkom, doista je vrijedilo trajno zabilježiti. Srećom, to su i učinile kamere Hrvatske televizije, koje će u lijepom ambijentu župne crkve sv. Anastazije biti i večeras, na koncertu Zagrebačkog vokalnog ansambla Antiphonus koji će pod vodstvom Tomislava Fačinija pjevati skladbe Claudija Monteverdija i Carla Gesualda da Venose te zborski ciklus Petra Bergama "Spiriti eccelenti".

36. Samoborska glazbena jesen traje još dva dana. Malim Samoborcima i njihovim roditeljima najsrdačnije preporučamo sutrašnju izvedbu dječje opere Petera Lunda "Vještica Hillary ide u operu", u produkciji zagrebačkog HNK. U njoj će, uz glumicu Doru Lipovčan, u velikoj dvorani samoborskog Pučkog otvorenog učilišta još jednom nastupiti i Marija Kuhar Šoša. Predstava u režiji Ivana Lea Leme počinje u 19 sati. Na samom zatvaranju festivala, u subotu, 8. listopada, s početkom u 20.30 sati u Franjevačkoj crkvi, također će se moći čuti sjajni glasovi. Valentina Fijačko kao Serpina, Giorgio Surian kao Uberto te Stefano Surian kao Vespone izvest će komičnu jednočinku "Služavka gospodarica" Giovannija Battiste Pergolesija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije