Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert na Igrama

Maestro Pogorelić uoči koncerta pokazao da je radoholičar

IvoPogorelić i Ivan Repušić na Stradunu
arhiva VL
25.07.2011.
u 16:23

Rijetki su posjetitelji pažljivo obilazili atraktivnu izložbu ne remeteći njegovu koncentraciju. Uz klavir je imao samo bočicu Jamničke vode

Ivo Pogorelić i uoči dugoočekivanog nastupa u Dubrovniku dokazao je da je radoholičar. U zračnu luku Čilipi sletio je poslije 16 sati, u 17 sati bio je u Grand Villi Argentini, a već u 17.25 sjeo je za klavir u Kneževu dvoru i malo ga testirao. Posjetitelji koji su u tom trenutku razgledavali veliku dubrovačku znamenitost nisu ni znali da slušaju jednog od najpoznatijih i najkarizmatičnijih pijanista današnjice koji je debi u Carnegie Hallu imao prije trideset godina.

Nakon nekoliko minuta sviranja u atriju Kneževa dvora, Pogorelić je otišao na gotovo dvosatni pokus u obližnju galeriju "Dulčić, Masle, Pulitika". Na drugom katu galerije, okružen platnima velikog hrvatskog slikara Iva Dulčića, Pogorelić je gotovo dva sata vježbao, uporno ponavljajući fraze... Rijetki su posjetitelji pažljivo obilazili atraktivnu izložbu ne remeteći njegovu koncentraciju. Uz klavir je imao samo bočicu Jamničke vode. Za vrijeme dugog nedjeljnog pokusa, Pogorelićeva je pratilja Miljenka Stanić kratila vrijeme u razgovoru s Pogorelićevim pouzdanikom i najpoznatijim hrvatskim klavir-štimerom Gustijem Faulendom. A kada je Pogorelić konačno išetao iz galerije koja se nalazi točno ispred katedrale, prošetao je po čitavom Stradunu sve do Pila s glazbenim ravnateljem Dubrovačkih ljetnih igara i dirigentom Ivanom Repušićem s kojim je surađivao na koncertu sa Zagrebačkom filharmonijom.

Nakon dubrovačkog recitala s djelima Chopina i Liszta koje ove godine intenzivno svira u paketu, Pogorelić već u srijedu u Klovićevim dvorima u Zagrebu zatvara Zagrebačke ljetne noći. U Zagrebu će ove 2011. godine svirati čak tri puta. Ovog je proljeća imao recital u dvorani Lisinski, a na jesen će opet svirati sa Zagrebačkom filharmonijom s kojom u ožujku odlazi i u Maribor, europsku prijestolnicu kulture i to zajedno sa nekadašnjim dugogodišnjim šefom dirigentom Moskovske filharmonije Dmitrijem Kitajenkom.

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:06 25.07.2011.

Bravo Ivo!

DU
Deleted user
08:29 27.07.2011.

S Pogorećem nikad nisi na čistu - kupiš skupu ulaznicu i do samog početka koncerta, dakle tek kad ga vidiš da sjeda za klavir, nisi siguran hoće li ga ili neće održati. Čak i onda kad on sjedne za klavir nitko od publike nije siguran hoće li ta razvikana zvijezda i odsvirati koncert. Da ne govorimo o razno-raznim zahtjevima i prohtjevima. Prave i istinske zvijezde su skromne, jednostavne i nezahtjevne.

DU
Deleted user
23:54 29.07.2011.

U zadnjih 27 godina koliko odlazim na koncerte Ive Pogorelića nikada nisam doživio otkazivanje koncerta, a toliko puta sam pročitao primjedbe o njegovom čestom otkazivanju. Valjda imam sreće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije