Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
likovni element

Lumino objekti i instalacije "Svjetlost glagoljice" u Rijeci

Glagoljice
arhiva\"
30.10.2011.
u 12:00

Svako je od 33 slova glagoljičke azbuke slikovit monogram i danas glagoljicu doživljavamo češće kao slikovit povijesni podsjetnik nego kao „tajno pismo“ - koje više ne znamo čitati

Izložba lumino objekata i instalacija "Svjetlost glagoljice"  autorskog para Željke i Borisa Rogića otvorit će se u srijedu 2. studenog u Muzeju grada Rijeke u 19.30 sati.  "Bračni par Rogić godinama iskazuje u nas rijetko poštovanje prema visokoj zanatskoj vještini i izrađuje replike Tiffanyjevih svjetiljki, po kojima postaju poznati i uz veliki odaziv javnosti izlažu ih u najuglednijim muzejima u Hrvatskoj – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (1989.), Klovićevim dvorima (1993.), Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (1995.), Muzeju grada Rijeke (2000) i Muzeju Mimara (2005.). Ovoga puta Željka i Boris Rogić konačno nastupaju svojom autorskom izložbom, kojom osim vlastite kreativnosti žele promicati neke od osnovnih simbola osebujne hrvatske kulture.

Zamisao da to bude glagoljica rodila im se stoga jer glagoljička slova mogu biti zanimljiv likovni element. Svako je od 33 slova glagoljičke azbuke slikovit monogram i danas glagoljicu doživljavamo češće kao slikovit povijesni podsjetnik nego kao „tajno pismo“ - koje više ne znamo čitati. Literarne poruke na glagoljici čine nam se često manje zanimljive od njezine vizualne atraktivnosti. Namjera je Rogićevih proširiti upotrebu glagoljice u dizajn – „preslikati“ je na upotrebne predmete i učiniti prisutnom u svakodnevnom životu, da postane element svakodnevne vizualnosti", napisao je akademik Josip Bratulić u katalogu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije