Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva LGBTQ+ predstava za mlade

Ljubavna priča dviju djevojčica spada u teme koje odrasli kriju cenzurom

Dražen Šokčević
09.12.2021.
u 09:38

Riječka predstava "I Cyrano i djevojčica" 10. prosinca ima zagrebačku premijeru u Teatru Poco Loco.

”Čarobna predstava u svakom segmentu – od scenografije do prekrasne igre glumica. Iznenađuje koliko nas je predstava dirnula, nismo mogli zaustaviti suze, ali pozitivno”, dojmovi su mahom mlađe publike koja je u Dram(m)a centru u Delti 5 u Rijeci premijerno pogledala prvu riječku predstavu LGBTQ+ tematike za mlade i cijelu obitelj ‘’I Cyrano i djevojčica’’, u režiji argentinskog redatelja Guillerma Balda i produkciji HNK Ivana pl. Zajca.

Djevojke koje su ih ganule mlade su glumice Romina Tonković, koja igra Jelu, te Ana Marija Brđanović, u ulozi Roxane, koja predstavu prati i glazbom na ukuleleu i gitari. Riječ je o latinoameričkoj adaptaciji “Cyrana de Bergeraca”, poznate drame Edmonda Rostanda, a predstava priča priču o Jeli, koja se kao odrasla žena prisjeća svog djetinjstva, a ujedno i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom.

– Djelo proizlazi iz istraživanja o pristupu tabu temama. Tekst “I Cyrano i djevojčica” bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade – kazao je redatelj Guillermo Baldo te dodao:

– Predstavu sam počeo pisati sa željom da stvorim kazalište kakvo bi mi puno pomoglo dok sam bio dijete te razmišljajući o onim mogućnostima koje su mi bile uskraćene ili odgođene, ali i o onim prostorima koji su mi bili utočište i rov. Neki od tih prostora bili su kazalište i književnost. Dijalog sa “Cyranoom” pojavljuje se jer me to djelo snažno dirnulo kada sam ga čitao u dobi od 13 godina. Bilo je vrlo lako suosjećati s likom koji vjeruje da ne zaslužuje biti voljen.

Predstava je nastala u suradnji s Riječkim kazalištem mladih “Kamov” i u koprodukciji s Teatrom Poco Loco iz Zagreba, u kojem će već u petak 10. prosinca imati i svoju zagrebačku premijeru. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije