Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANCI

Liv Tyler: Ljepotica na meti razbješnjelog manijaka

17.04.2009.
u 13:49

Svoje domove smatramo oazama mira i sigurnosti. Što god nam se događalo tijekom dana, znamo da će sve biti dobro kad navečer stignemo slatkom domu. Upravo tu, u podsvijest ugrađenu iluziju, razara film “Stranci” koji u četvrtak stiže u hrvatska kina.

Riječ je o zastrašujućoj priči o invaziji na dom, a glavne uloge u njemu imaju Liv Tyler i Scott Speedman koji je TV slavu stekao ulogom u seriji “Felicity”, a filmsku franšizom “Underworld”. Radnja “Stranaca” neće iznenaditi nikoga tko je pogledao bar dva hororca u životu, no kod ovog žanra ionako nije bitna priča već ugođaj. Liv i Scott glume ljubavni par koji se jedne lijepe večeri vraća sa svadbe.

Zbog romantike ili zbog toga što je njihov stalni dom predaleko od mjesta gdje se održalo vjenčanje, dvojac stiže u njegovu vikendicu gdje planira prenoćiti. Tamni oblak nadvio se nad njih jer ju je on zaprosio, a ona je odbila njegovu ponudu uz izgovor da “još nije spremna”. Ipak, nevolje u raju brzo će biti zaboravljene, jer se priprema pravi pakao. Ako ste ljubitelj žanra koji očekuje hektolitre krvi, tucet ubijenih sporednih likova i slične trikove kojima se služe brojni hororci, “Stranci” nije film za vas.

On zaplašivanje bazira na osjećaju tjeskobe i klaustrofobije, a umjesto krvavih noževa paranoju gledateljima nabijaju čudni zvukovi i jeziva glazba. I dok u filmu glume poznata lica, ime redatelja neće vam značiti ništa. Bryan Bertino ima 32 godine, a “Stranci” su njegov prvi film. Dosad u svojoj biografiji ima upisane samo ulogice u dva malena filma te posao “malog od rasvjete” na filmu B-produkcije. Priliku koju su mu pružili filmom “Stranci” očito je opravdao jer Bertino već snima svoj drugi film.

No ipak, snimanje prvijenca nije teklo bez problema. Iako je, za hollywoodske pojmove vrlo skroman, budžet od 10 milijuna dolara bio dovoljan za snimanje hororca, premijera je čak dvaput otkazivana. A film koji je trebao izaći u ljeto 2007., u američkim kinima zaigrao je tek godinu kasnije.

Osim toga, Liv Tyler je tijekom čitavog snimanja imala upalu krajnika, možda i od silnog vriskanja za potrebe uloge. Redatelj je jednom rekao da je ideju za film dobio proučavajući zloglasna Mansonova ubojstva, dok je u nekom drugom intervjuu rekao kako su “Stranci” inspirirani nečim što mu se dogodilo u djetinjstvu. Bilo kako bilo, “Stranci” imaju efekt koji je priželjkivao: poslije kina nervozno ćete se osvrtati oko sebe i tu noć nemirno spavati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije