Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETICIJA ZA SMJENU

Lijevi intelektualci i kazališna gerila ruše Makovića zbog kolumni

'SPECIJAL OBZOR 25.04.2012., Zagreb - Zvonko Makovic, sveucilisni profesor i povjesnicar umjetnosti.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
14.06.2012.
u 09:00

Optužen je da ne radi ništa za razvoj kulture nego koristi svoj položaj za privatne obračune

Na stranicama Teatar.hr objavljena je peticija za smjenu Zvonka Makovića s mjesta predsjednika skupštinskog Odbora za kulturu u Zagrebu, koju potpisuje grupa istaknutih domaćih intelektualaca i predstavnika tzv. kazališne gerile, s kojom je Maković u zadnje vrijeme ulazio u otvoreni sukob.

Podigli privatne tužbe

"Od svog imenovanja, a najviše posljednjih mjeseci, gospodin Maković sustavno napada i vrijeđa ugledne djelatnike i organizacije u kulturi u cilju njihove profesionalne diskreditacije zbog čega su protiv njega podignute privatne tužbe za klevetu i uvrede. Najčešće mu platformom za osobne obračune s (njemu) nepoćudnom zagrebačkom kulturnom scenom i kadrovske slagalice služi privatni tjednik Aktual, za koji piše kao kolumnist. U tim napisima javnosti predstavlja lažne ili pogrešno interpretirane podatke o poslovanju pojedinih subjekata u kulturi do kojih dolazi nezakonitim putem koristeći svoj položaj predsjednika Odbora za kulturu."

To je samo dio dugog i po točkama obrazloženog pisma koji među ostalima potpisuju Slobodan Šnajder, Snježana Banović, Ivica Šimić, Gordana Vnuk, Tihomir Milovac, Vitomira Lončar, Marko Rakar, Boris Bakal i Ivica Đikić.

– Maković se ponaša kao komesar koji siječe glave i kadrovira. Ako takav čovjek ostane na čelu skupštinskog Odbora za kulturu grada, bit će to teška sramota. Peticiju ćemo poslati Skupštini grada, od koje očekujemo njegovu smjenu – rekla nam je direktorica Eurokaza Gordana Vnuk.

Redateljica Snježana Banović također je ogorčena na Makovićeve istupe te ga naziva jednim od najvećih krivaca za katastrofalno stanje kulturne scene.

– Ne samo da se na svojoj funkciji nije potrudio poraditi na razvoju kulturne politike, on se postavlja kao zaštitnik zagrebačkog HNK, notornog žderača proračunskog novca marginaliziranog u bilo kakvom ozbiljnom kulturnom kontekstu. Kad sam razmišljala o kandidaturi na mjesto intendanta te kuće, upravo mi je iz njegovih interesnih krugova poručeno da radije odustanem – optužuje Banović.

Prozvani Maković uzvraća podjednako oštro:

Intelektualci sa SSS

– Ja sam sveučilišni profesor i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini pa ne znam koje bi to bile moje interesne skupine. Iz ove peticije zaudara karakter osoba koje se nazivaju intelektualcima, a nemaju elementarno znanje o demokraciji ili instituciji izravnih izbora na kojima sam dobio mandat. Oni niti su me izabrali niti me mogu smijeniti. Aktual je privatni tjednik kao i onaj na kojem je objavljena ta peticija, a koji uređuje navodna intelektualka koja ima srednju stručnu spremu. Portal joj je pun tračeva – rekao nam je Maković, dodajući da mu takvi napadi samo dižu rejting na idućim izborima.

Komentara 30

HP
hamsun pedersen
09:17 14.06.2012.

tako se ne ponaša sveučilišni profesor! proziva nekoga radi stručne spreme! doslovno smiješno. dakle, netko je intelektualac samo onda ako završi fakultet i ima višu stručnu spremu. dakle krleža nije bio intelektualac? e moj makoviću, džaba diploma i katedra koja ti služi da bi demonstrirao nekakvu imaginarnu moć i liječio osobne frustracije. intelektualac je onaj tko uči i misli cijeli život, u onom kantovskom smislu, sapere aude, a ne netko tko to pretvori u posao. veliki minus!

JO
josko
09:19 14.06.2012.

Smiješno je pročitati apel ove grupe oko g. Šnajdera (tipa komunjarske i jugonostalgične orjentacije) gdje vele g. Maković "...ponaša kao komesar...". A oni svi (Šnajder & co,) proizašli iz brzopoteznih komesraskih škola. G. Matkovića sam zapazio u izvrsnim i lucidnim mislima i komentarima u HTV emisijama "Peti dan". Ne znam o kazališnim sukobima, ali općenito su mi poznate orjentacija intelektualaca ili kvaziintelektualaca ... pa u ovome sam za podršku g. Makoviću!

ZG
zorbas.grk
10:49 14.06.2012.

snježana banović....he,he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije