Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi koncept

Libertas u Dubrovniku pokreće prvi regionalni filmski forum

'jasmila2_pix_kul_070211'
''
07.02.2011.
u 15:42

Među predavačima su redateljica Jasmila Žbanić i animator Kelly Loosly, koji je radio na hitovima poput "Bojega iz kokošinjca"

Nakon što je prošle godine argumentirano upozorila na zakonske nedostatke koji Hrvatskoj onemogućuju da postane privlačno odredište za snimanje stranih filmova, direktorica Libertas film festivala Mia Pećina najavila je još konkretniji angažman u osnaživanju domaće produkcije i poticanju suradnje sa stranim filmašima.

Zaokret prema edukaciji i umrežavanju praćen je osnivanjem prvoga regionalnog filmskog foruma koji će se održati u sklopu Libertasa, a na kojem će se propitivati aktualni problemi filmske industrije. Tijekom festivala održat će se i niz predavanja, panel-diskusija i radionica za mlade filmaše.

Iskustvo sa Shreka

Među najavljenim su predavačima zasad najzanimljviji Jasmila Žbanić, koja će s ekipom Hrvatskog filmskog saveza voditi scenarističku radionicu Palunko, te američki animator i pedagog Kelly Loosly, koji je radio najrazličitije poslove na filmovima Shrek, Mravi, Bijeg iz kokošinjca i drugim velikim kinohitovima, a koji će u Dubrovniku voditi radionicu animacije.

Radionica filmske kritike održava se u suradnji s velikom međunarodnom mrežom NISI MASA, a najavljene su i radionice vođenja art-kina, kojima je cilj potaknuti neovisne kinoprikazivačke prakse u manjim gradovima, te snimateljska radionica u suradnji s Nest Cultural Association.

Kandidati za Oscara

U središtu je filmskoga programa od ove godine premijerno predstavljanje europskih kandidata za Oscara u glavnom programu. Novost je i koncept predstavljanja kratkih filmova posve oprečnih kinematografija. Tako će ove godine u "kratkom" programu snage odmjeriti Švicarska i – Kosovo.

Libertas je od početka bio jedan od naših turistički najprivlačnijih festivala, s lokacijom kao jednom od glavnih prednosti. Upravo je ta lokacija mnogima bila i nedostatak, zbog pretjeranih cijena smještaja i hrane u Dubrovniku.

Festivalski datumi sada su pomaknuti u predsezonu, od 11. do 17. travnja, što bi moglo ublažiti financijski šok onima koji se spremaju sudjelovati u nekom od najavljenih događanja.

Komentara 4

TI
TitoPartija
21:46 07.02.2011.

Mesić i Josipović će da im glume trbuhozborce, a Jadranka i Jandroković lutke na koncu.

DU
Deleted user
17:49 07.02.2011.

Crknite skupa sa regijom

TI
TitoPartija
21:44 07.02.2011.

Baš sam i ja htiop reći - je** vas region!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije