Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Latica Ivanišević: Tito je bio divan plesač, načitan, a Krleža nježan

Fascinantna saga čita se kao obiteljski, ali i povijesni krimić, kronika jedne epohe
10. prosinca 2010. u 22:18 37 komentara 2035 prikaza
'09.12.10., Zagreb - Latica Ivanisevic, razgovor povodom povodom knjige koju je objavila. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/7

Kad memoarska obiteljska saga ima 600 stranica ne računajući fotografije, a objavi je ugledna nakladnička kuća Ljevak, naslućujemo da je posrijedi kapitalno djelo! Znajući da je autorica toga djela ugledna hrvatska kostimografkinja Latica Ivanišević, sigurni smo da je tako, pa čak i da 600 stranica nije puno znajući samo gole obiteljske činjenice! Djed je dr. Srećko Šilović, veliki meštar lože Maksimilijan Vrhovac, član ZAVNOH-a, ambasador. Baka je Irena Gavella, sestra Branka Gavelle. Teta je žena Otokara Keršovanija. Tata je poznati pjesnik Drago Ivanišević. A u njihovu intelektualnom Salonu Šilović u Masarykovoj 2 druže se Krleža, Gavella, Dujšin, Kombol, Babić, Tito prije odlaska u partizane... I to je tek komadić društvene piramide koja se suptilno opisuje u knjizi "Slušaj i gledaj, Latice" .

Ministri, banovi, pisci...

– Dug je to mojih predaka – kaže autorica o knjizi koju će u ponedjeljak u Muzeju za umjetnost i obrt osim nje predstaviti i Tonko Maroević, Andrea Zlatar i urednica Nives Tomašević. Fascinantna je autoričina rekonstrukcija koja seže jako daleko, do Ivana Vončine, prvog ministra Kraljevine Hrvatske, potom Dušana Kotura i njegove obitelji koja je bila najveći donator Strossmayerove galerije, a mama je Latičine "bake Gavellice" bila Ana Kotur... Tu je i Josip Šilović, ban hrvatski, koji je uveo zakonik brojnih zaštita za majke i djecu. Osnovao je Josipovac, današnji dom Vladimira Nazora za nezbrinutu djecu. Svi su oni bili dobrotvori. I prapradjed Đuro Gavella bio je dobrotvor, školovao je Vatroslava Lisinskog – kaže Latica Ivanišević.

Priča nam o krasnom mezzosopranu bake koja odlazi u Beč studirati pjevanje, a njezin brat Branko Gavella filozofiju.

– Njezina su pisma iz Beča prekrasna, puna živih opisa teatra, mode. Ona je mlada žena, sve joj je važno, druženje, balovi, konzervatorij. Fascinantan je dojam Beča koji opisuje – kaže autorica. Priča nam o mami Ines Šilović koju su zvali Šiška, i ocu Dragi Ivaniševiću.

– Oca je upoznala 1936. u Parizu kad je otišla na Sorbonu studirati povijest umjetnosti i balet. On je prije toga u Padovi doktorirao Dantea, a na Sorboni Prousta. Slikao je u Modiglianijevu atelijeru. Bio je ozbiljan slikar, četiri slike su mu u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu – podsjeća Latica.

Krleža je znao da ga volim

Pitamo je što je najsretnije u cijeloj toj obiteljskoj priči.

– Ljubav! – odgovara bez dvojbe. A što najtužnije?

– Gubitak dragih osoba! – kaže nam. No osobe ne odlaze kad sjećanja o njima ostaju zapisana!

Kakvi su bili susreti s Titom, pitamo.

– Fascinantni. Doslovno su mi se noge odsjekle na trenutak... Divno je plesao. A otac kaže da ni s kim nije tako razgovarao o ruskom teatru i literaturi!

A Krleža?

– Voljela sam ga i on je to osjetio. Razgovori nam nisu bili suzdržani kao s drugima. Prema meni je bio nježan!

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • -obrisani-:

  +++ Zločinački mozak bez razuma i morala, lažljivac, hrvatomrzac i uDbaŠki DouŠnik opet se raspištoljio po forumima. U njemu je toliko zla da i preko Interneta smrdi. FUUUUUUUUUUUUUUUUUUJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ !!!

 • Avatar puky
  puky:

  ... zločinac broz je bio načitani plesač ... ?!?! ... baš ne kužim poveznicu ... ma nije ništa novo da su svi koji su plesali oko zlotvora, na bilo koji način se hranili \"iz istog kazana\" sa tom životinjom, zahebavali ... prikaži još! i maltretirali druge fascinirani tim gadom strava ...

 • jalnus:

  A di je Tudjman Franjo, moralna i intelektualna vertikala hrvatskog naroda u tim memoarima? Gdje je Tomica Mercep? Gdje su gradjani Zagreba, koji su docekali njemacku vojsku na Trgu Bana Jelacica 1941 sa cvijecem? Gdje je surova istina bivstvovanja na ... prikaži još! bespucima povjesne zbiljnosti?