Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANSAMBL CANTUS

Kulturni ambasadori Kanade su – imigranti

27.09.2017.
u 12:28

Koncert u Laubi bio je dio ovogodišnje globalne proslave 150. godišnjice utemeljenja kanadske države koja mnogo ulaže u kulturu

Zagrebački Cantus Ansambl u Laubi je otvorio svoju novu sezonu zvukovima neuobičajenima za sastav specijaliziran za suvremenu glazbu. Koncert je počeo sasvim staromodnom, chopinovskom koncertnom etidom “Le Papillon” (Leptir) koju je Kanađanin Calixa Lavallée skladao 1874. godine, a lijepo virtuozno djelce lepršavo je odsvirala talijanska pijanistica Erika Crinň, predstavljajući također zemlju u kojoj već godinama živi i radi – Kanadu.

Naime, koncert je bio dio ovogodišnje globalne proslave 150. godišnjice utemeljenja kanadske države. Cantus se u toj priči nije našao nimalo slučajno, nego zbog svoje deset godina duge suradnje s kanadskim glazbeno-producentskim projektom Les AMIS.

– Cantus je već triput gostovao u Kanadi, a ovo je četvrto gostovanje kanadskih Les AMIS-a u Hrvatskoj. Glazba koju zajedno stvaraju znak je različitosti koju moramo prigrliti kao priliku da se međusobno obogaćujemo – objasnio nam je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Bježali preko Jugoslavije

Uz svesrdni angažman Cantusa, pod vodstvom Berislava Šipuša, Kanada se ovim koncertom pokazala u svakom pogledu, pa i glazbenom, kao velika zemlja čija su prostranstva otvorena za sve, pa tako i glazbe različitih stilova i utjecaja. Čuli smo uistinu raznolike skladbe Healeya Willana, Clermonta Pépina, Claudea Champagnea i Johna Beckwitha. Najbolji, pak, primjer kako jedna zemlja može obogatiti vlastitu kulturu prihvaćajući i pretvarajući nadarene strance u svoje državljane pokazala su nam dva gosta u Laubi. Dirigent Tak-Ng Lai u Kanadu je iz Kine stigao preko Beča, dok je skladatelj Michael Pepa još kao dječak, s obitelji, prošao mukotrpniji izbjeglički put do Kanade iz Rumunjske, preko tadašnje Jugoslavije i Italije. Upravo je Pepa kao utemeljitelj mreže Les AMIS danas jedan od najagilnijih promotora kanadske glazbe u svijetu.

Kineski stil narodnih pjesama

U izvrsnoj izvedbi Cantusa čuli smo na kraju večeri njegove “Yakami varijacije”, s čujnim utjecajem japanske glazbe. Dirigirao je maestro Lai, koji je prije toga predstavio i “Sedam kanadskih narodnih pjesama u kineskom stilu” An-Luan Hanga, dok je solistica na violini u prvom dijelu večeri bila dirigentova kći Joyce Lai. Citat kanadskog premijera Trudeaua prikladan je sažetak ove večeri: “Nismo jači usprkos razlikama, nego zbog njih.”

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije