Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kreativcima osam milijuna kuna za alternativne modele poslovanja

Ministarstvo kulture u rebalansu i preraspodjelama nije smanjivalo svoje izdatke ni na jednoj stavci, kod nakladništva su realizirali prvu rundu otkupa, a sada slijede poticaji za književno stvaralaštvo
10. lipnja 2020. u 13:32 0 komentara 231 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) u srijedu je u HGK održana edukacija za prijavitelje na javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za ovu godinu.

Robert Torre Bog je šaljivdžija – potres ujutro, skakavci popodne i Srbi navečer. To bi bio događaj

Riječ je o osam milijuna kuna bespovratnih sredstava za izvedbene umjetnosti, književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti.

Natječaj je usmjeren na osmišljavanje i uspostavu alternativnih načina i modela poslovanja kojima bi se ublažio negativni utjecaj pandemije koronavirusa na likvidnost kulturnih i kreativnih industrija.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako se natječaj ove godine raspisuje s posebnim ciljem prilagodbe kulturnog i kreativnog sektora novonastalim okolnostima.

"Svjesni smo da, u razdoblju nakon zatvaranja i krize, pokretanje poslovnih aktivnosti poduzetnika zahtjeva dodatne troškove, pa je natječaj koji je otvoren do kraja lipnja namijenjen kako bi se olakšali i amortizirali ti troškovi", istaknula je.

Ministarstvo kulture u rebalansu i preraspodjelama nije smanjivalo svoje izdatke ni na jednoj stavci, kod nakladništva su realizirali prvu rundu otkupa, a sada slijede poticaji za književno stvaralaštvo.

Obuljen Koržinek je rekla kako su u natječaju redefinirane minimalne i maksimalne pojedinačne potpore, od 30.000 do 350.000 kuna, te je ukinuto ograničenje da se ne mogu prijaviti oni koji imaju više od dva milijuna prihoda godišnje.

Kriteriji natječaja namjerno su ostali otvoreni i fleksibilni jer nitko ne može predvidjeti potrebe korisnika u prilagodbi novim okolnostima.

Obuljen Koržinek kaže da je u suradnji s Ministarstvom financija razrađen novi instrument pomoći, program izvanrednih mjera državne potpore za kulturne i kreativne industrije, čiji je ciljani iznos 300 milijuna kuna.

"Radi se o stopostotnim državnim jamstvima za zajmove koje će poduzetnici podizati pri komercijalnim bankama do iznosa od 800.000 eura, putem HAMAG BICRO-a. Krediti će imati poček od godinu dana, rok otplate vjerojatno pet do šest godina, uz iznimno niske kamatne stope", naglasila je.

Riječ je o instrumentima koje je Europska komisija stavila na raspolaganje državama članicama za pomoć u borbi s posljedicama koronakrize.

"Cilj nam je omogućiti likvidnost i opstanak velikom broju malih i srednjih poduzetnika koji će se naći u poteškoćama kada sustav potpora bude završen, a aktivnosti se ne vrate u punom opsegu", objasnila je ministrica.

Potpredsjednik HGK-a za industriju i energetiku Tomislav Radoš ustvrdio je kako je Komora odavno prepoznala važnost kulturnih i kreativnih industrija koje u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi i imaju veliki izvozni potencijal.

"Zato konstantno s predstavnicima Vlade pokušavamo pronaći najbolja i najučinkovitija rješenja da kreativcima olakšamo borbu s krizom. Jedan od rezultata tih dogovora je i ovaj javni poziv“, istaknuo je.

Zlato, dijamanti, žad... Tražilo ga je 350.000 ljudi, neki su poginuli, ali konačno je pronađeno blago ekscentričnog kolekcionara

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina ocijenio je da su u krizi imali kvalitetnu suradnju i komunikaciju s Ministarstvom kulture i izrazio zadovoljstvo najavljenim sredstvima za poduzetništvo u kulturi.

Izvijestio je da će se u idućem razdoblju fokusirati na domaće sajmove knjiga, Mediteranski festival knjige u Splitu u rujnu i Interliber. Ostavili su odškrinuta vrata za Beograd i Frankfurt, no festival u Sarajevu je otpao.

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.