Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlato, dijamanti, žad...

Tražilo ga je 350.000 ljudi, neki su poginuli, ali konačno je pronađeno blago ekscentričnog kolekcionara

10.06.2020.
u 12:29

Dva milijuna dolara vrijedno blago koje je prije deset godina sakrio i na njega otvorio lov milijunaš Forrest Fenn, našao je čovjek koji želi ostati anoniman, a lokaciju je otkrio rješivši zagonetku skrivenu u Fennovoj pjesmi

Tisuće hrabrih istraživača tijekom zadnjih deset godina uputilo se u divljinu Rocky Mountainsa tražeći brončanu škrinju iz 12. stoljeća punu zlata, rubina, dijamanata i safira, zlatnih skulpturica iz doba prije Columba, kineskog žada, a koju je tamo sakrio ekscentrični kolekcionar umjetnina Forrest Fenn. No ptraga je sada završena, blago je nađeno, a vijest je na svojoj stranici objavio 89-godišnji Fenn, piše CNN.

Napisao je i da ne poznaje osobu koja je blago našla, ali da je riječ o čovjeku s istoka koji želi ostati anoniman te da je autentičnost nalaza potkrijepio fotografijama predmeta koje je kolekcionar prije deset godina sakrio i otvorio za njima potragu, rekao je Fenn za Santa Fe New Mexican. 

Procjenjuje se da blago vrijedi oko dva milijuna dolara, a sakrio ga je i ponudio istraživačima kao poticaj da potencijalnom nalazniku pomogne u vrijeme recesije, ali i da natjera ljude da idu u prirodu. Tragove pak za lov na blago, njih devet, ponudio je u pjesmi sastavljenoj od 24 stiha koju je 2010. objavio u svojoj biografiji "The Thrill of the Chase". 

U proteklih deset godina oko 350.000 ljudi dalo se u potragu za njegovim draguljima, neki su zbog potrage dali otkaze na poslovima, a njih petero je i poginulo. Bio je to slučaj i s Parisom Wallaceom, pastorom iz Colorada koji je 2017. u potrazi izgubio život zbog čega su vlasti New Mexica pokušale obustaviti potjeru, ali kontroverzni Fenn na to nije pristajao. 

Završena potjera mogla bi dobiti svoj nastavak, ali na sudu. Naime, Barbara Anderson, odvjetnica iz Chicaga, podnijela je tužbu protiv nalaznika blaga. Tvrdi da je ona rješila zagonetku i otkrila mjesto na kojem je škrinja bila skrivena, ali da ju je nalaznik prevario i prije nje se fizički domogao plijena. Što je prava istina saznat ćemo uskoro. 

Inače, Forrest Fenn oko kojeg se pletu začudne priče, u mladosti je bio američki vojni pilot koji se poslije rata u Vijetnamu počeo baviti umjetninama i otvorio galeriju u Santa Feu koja mu je donosila prihod od šest milijuna dolara godišnje.

Godine 1988. dijagnosticirana mu je termalna faza raka što ga je inspiriralo da negdje u divljini sakrije blago, na mjesto na kojem će jednog dana po svojoj želji biti i sahranjen. No 2010. godine čudesno se oporavio od bolesti, objavio biografiju i pokrenuo čuvenu svjetsku potragu o kojoj ćemo, iako je blago pronađeno, čini se još pisati i čitati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije