Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Korčulanski barokni festival: Čekaju nas Bach, Händel i Moreška

U izvedbi sjajnih umjetnika Korčula će prvi put čuti i velebnu Muku po Ivanu. Osim diljem otoka Korčule i Pelješca, festival koji traje od 1. do 17. rujna ove će godine prvi put otploviti i na Vrnik, a završit će koncertom u Stonu
01. rujna 2018. u 15:13 1 komentara 262 prikaza
Foto: Marco Borggreve

Na već tradicionalan način, moreškom uz baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, večeras će na pozornici ljetnog kina u Korčuli početi sedmo izdanje Korčulanskog baroknog festivala.

Korčula turistička patrola Korčula – šampion turizma! Grad povijesti, gastronomije, kulture i mjesto za odmor uz more

Malo kasnije HRBA će u prelijepoj katedrali sv. Marki održati i prvi festivalski koncert. Na programu je Händel, pjeva sopranistica Anabela Barić, a dirigira Aapo Häkkinen. Sjajni finski čembalist i dirigent predstavit će se 7. rujna i s vlastitim Helsinškim baroknim orkestrom koji u grad-dragulj Jadrana donosi program “Bach i Baltik”.

U Korčuli će sutra, 2. rujna, prvi put zazvučati i velebni Bachov oratorij Muka po Ivanu u izvedbi HRBA-e i vokalnog ansambla Antiphonus s probranom postavom vrhunskih solista. Osim Finaca, na festival dolaze i umjetnici iz Italije, Francuske, Poljske i Velike Britanije. Na samom kraju, 16. rujna u Korčuli i 17. rujna u Stonu, uz čembalista Laurencea Cummingsa nastupit će Helen Charlston, pobjednica ovogodišnjeg londonskog prestižnog pjevačkog natjecanja Handel Singing Competition.

Korčula u 360 stupnjeva Sve popularnija tehnika Spektakularne snimke starog grada u Korčuli snimanog 'u 360 stupnjeva'

Za sve te veze s umjetnicima europskih kulturnih velesila zaslužna je u prvom redu hrvatska violinistica Laura Vadjon, ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i Korčulanskog baroknog festivala.

U pozdravnom govoru, napisanom za festivalski katalog, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris naveo je baroknu tradiciju Korčule u spoju s izvrsnim festivalom kao “dokaz da je grad Korčula oduvijek težio biti u središtu europskih i svjetskih kulturnih tokova”. Lijepo je kad vlast pokaže svijest o važnosti kulturne manifestacije u očuvanju i održavanju slave, ljepote i duha grada. No, upravo zato treba i podsjetiti da je ta manifestacija dar koji je Korčula dobila i još uvijek ga ima ponajviše zahvaljujući entuzijazmu umjetnika i potpori velikog orebićko/korčulanskog mecene, Engleza Michaela Unswortha.

Odlučite li se na odmor na plaži Banje, to može malo i žuljati Turistička patrola Korčula: Put svile završava u apartmanima Kina, Cejlon, Arabija...

Korčula je doista destinacija koju sve više ljudi prepoznaje i voli kao mjesto koje još uvijek cijeni i nudi kvalitetu. “Korkyra Baroque” u tome ima veliku ulogu i organizatori se s pravom nadaju još većoj potpori u budućnosti.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica