Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokukino online

Kontroverzni filmovi doku-provokatora o sablastima kolonijalizma u Africi

Ambasador
Foto: RESTART
1/2
08.05.2020.
u 09:50

U novom tjednu virtualnog programa na volimdokumentarce.net, Restart i Dokukino online donose kritički intonirane dokumentarce proslavljenih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera na temu kolonijalizma.

"Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji", riječi su koje nerijetko prate rad danskog predstavnika radikalnog novinarstva Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera koji su baveći se temama dekolonizacije crnog kontinenta pokazali da se ona zapravo nikad nije ni dogodila.  

U sklopu programa Sablasti kolonijalizma prikazat će se tri kultna politička dokumentarca tih autora poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta, upozoravajući da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao, najavljeno je iz Dokukina.  

Brügger u dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (2019.), kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije.

Film je dobio nagradu za najbolju režiju na prestižnom Sundance festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, a na platformi volimdokumentarce.net je dostupan uz cijenu od 2,5 dolara.

Tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, "Ambasador" (2011.) u kojemu je s lažnim papirima liberijskog konzula došao u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata - trgovinu (krvavim) dijamantima.

Naoružan jedino diplomatskim statusom, "omotnicama sreće" i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet, dodaje se.

Za besplatno gledanje filma potrebno je upisati kod POST-KOLONIJALIZAM.

"Dolazimo u miru": Novi kolonijalizam u Sudanu

U dokumentarcu "Dolazimo u miru" Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma "Darwinova noćna mora" za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.

Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države - kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu.

Film je osvojio posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za "europskog Oscara“.

Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem, a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Sada je film dostupan uz cijenu od dva dolara.

Kao poseban dodatak iz Dokukina najavljuju razgovore s tom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper sudjelovali su na Restartovom Masterclass programu koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.

Komentara 1

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:20 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije