Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Književni vRIsak ponovno je odjeknuo Rijekom

Ivana Simić Bodrožić, Za što sam se spremna potući
arhiv Profil
20.05.2013.
u 15:33

Nakon dvanaest dana (pod geslom «sve što je lijepo…može potrajati i malo duže!») u Rijeci je završen 6. sajam knjiga i festival autora

Nakon dvanaest dana (pod geslom «sve što je lijepo…može potrajati i malo duže!») u Rijeci je završen 6. sajam knjiga i festival autora vRIsak. Na oproštajnom druženju, u kultnom Pepe Rosso baru, ove godine za programske potrebe pretvorenom u noćnu scenu sajma, okupili su se pisci, kako domaći, tako i gostujući, novinari, organizatori, ljubitelji dobre knjige i glazbe…kako bi, poslije svega, još jednom digli palac gore i čestitali organizatorima i programskom odboru na, kažu, sjajno odrađenom poslu!

Skoro dva tjedna Riječani su imali priliku uživati u dobroj knjizi, zanimljivim druženjima s autorima iz Hrvatske i inozemstva, uzbudljivim programima…pa nije ni čudno što se svo to vrijeme Rijekom pronosio glas kako taj grad ne pamti takvo književno događanje! A programski odbor, ove godine postavljen po spisateljsko-rokerskom ključu (a kako drugačije, kad je Rijeka u pitanju?!) i u sastavu: Zoran Žmirić, Damir Martinović Mrle, Nikola Petković, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Marko Pogačar, Drago Glamuzina i Zoran Simić, držao je žestok programski ritam od prvog do posljednjeg dana.

Od popodnevnih do kasnih noćnih sati, na sceni riječke Filodrammatice i već spomenutom Pepe Rosso baru izmjenjavili su se domaći i autori iz zemalja regije, premijerna predstavljanja tek izašlih knjiga i programi s «recitalima i pjevanjem»…Premijerno su u Rijeci predstavljene nove knjige Ivane Simić Bodrožić (Za što sam se spremna potući?), Jurice Pavičića (Brod u dvorištu), Predraga Matvejevića (Istočni epistolar, prošireno izdanje), Teofila Pančića (Aleja Viktora Bubnja), Marka Pogačara (Crna pokrajina)…Nakon dugo godina u svom je rodnom gradu gostovala Slavenka Drakulić, predstavivši, uz Nadeždu Čačinović i Zdravka Zimu, svoj posljenji roman Optužena. O svojim posljendjim knjigama govorila je i uvijek draga riječka gošća Julijana Matanović. Kao gosti posebnog programa ovog festivala Balkanske (književne) veze, Rijeku su pohodili neki od vodećih suvremenih pisaca svojih književnih kultura, poput Florina Lazarescua (Rumunjska, dobitnik nagrade za najbolji istočnoeuropski roman u Frankfurtu), Ildiko Lovas (Mađarska), Faruka Šehića (Bosna i Hercegovina, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Meša Selimović za najbolji roman u regiji), već spomenutog Teofila Pančića, Zvonka Karanovića (Srbija)…predstavivši riječkoj publici svoja djela, ali i otvorivši teme (i dileme) regionalne kulturne i književne (ne)suradnje, zatvorenosti, pokidanih veza, svojevrsnih kulturnih izolacionizama. Ovo je začetak razgovora, suradnje, pa ako namjere organizatora u tom pogledu i nisu bile pretenciozne, već sama činjenica da su predstavljena neka vrijedna djela autora iz drugih zemlja, da su čitatelji imali priliku susresti i neku drugu književnost, dobiti informaciju, a gosti razmijeniti iskustva (uz nezanemariv osvojeni medijski prostor tim povodom)…učinjeno je puno. S namjerom da se književnoj suradnji da više poticaja.

Izvrsnu trodnevnu dječju radionicu na temu Kako nastaju knjige?, održali su Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović, a za svojevrsne performanse, programe u kojima se književnost servirala kroz recitale, čitanja i pjesmu, tražila se i stolica i mjesto više. Majstori takvih nastupa, poput Rade Šerbedžije, Borisa Dežulovića, Zorana Predina, Damira Martinovića Mrleta, Nikole Petkovića, Laure Marchiq, Vlade Simčića Vave, Bekima Sejranovića…osvojili su brojnu publiku, koja nije štedila dlanove ni grla, nagrađujući ih za sjajne nastupe. Rijetko viđeno, književnost se tražila na bis! I dugo će se o njima još govoriti…Do sljedećeg vRIska sigurno.

– Da bi te netko uopće čuo, u ovom današnjem medijskom šumu kojeg živimo, moraš vrisnuti! vRIsak je naš stav, progovaranje o stanju u kojemu su se knjiga i autori danas našli...- govorio je uoči otvorenja festivala njegov voditelj Zoran Simić, objašnjavajući moto i odlična vizualna rješenja festivala, djelo uglednog dizajnera Borisa Maleševića i Designsystema. Sudeći po reakcijama publike, posjećenosti programa, medijskim odjecima, zadovoljstvu autora i gostiju i pohvalama izrečenima na račun ovog festivala, vRIsak je odjeknuo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije