Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praški kvadrijenale

Nagrađena Klifova instalacija scenskog prostora

Foto: Robert Anić/PIXSELL
13.06.2019.
u 11:27

Multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif na 14. Praškom kvadrijenalu, međunarodnoj manifestaciji posvećenoj scenografiji i scenskom prostoru, za izložbu “Klizanje u nepoznato” dobio je nagradu Excellence in Performance Design koju ravnopravno dijeli još pet umjetničkih kolektiva, priopćilo je Ministarstvo kulture.

– Izložba/instalacija “Klizanje u nepoznato” multimedijski je rad proistekao iz Klifove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti. Njegov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika. Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, on pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta – pojasnili su kustosi izložbe Marko Golub i Maša Milovac.

Ivan Marušić Klif rođen je u Zagrebu 1969. Od srednjoškolskih dana eksperimentira s tehnologijom i glazbom. Studij tonskog snimanja upisuje 1993. u Amsterdamu, a vrativši se u Hrvatsku, među prvima u Zagrebu razvija interes za programiranje i koristi računalo u stvaranju audiovizualnih instalacija po kojima je i danas prepoznatljiv.

Inače, ovo je treći put zaredom da je hrvatska nacionalna izložba nagrađena na Praškom kvadrijenalu, i ukupno četvrta naša osvojena nagrada u nizu.

Zlatna triga, glavna nagrada Praškog kvadrijenala, pripala je Sjevernoj Makedoniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije