Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Clown Festival

Klaunovi nisu samo dječja zabava, uče nas oslobađati emocije i olakšavaju patnju

01.06.2021.
u 09:45

Od 3. do 6. lipnja održava se drugo izdanje Zagreb Clown Festivala - međunarodnog festivala klaunskog teatra.

Drugu godinu zaredom Zagreb postaje domaćin međunarodnog festivala klaunskog teatra – Zagreb Clown Festivala. Održat će se od 3. do 6. lipnja na maloj sceni Triko Cirkus Teatra i velikoj sceni KUC-a Travno, a očekuju nas četiri zanimljive klaunske predstave.

To su “Echo” andaluzijskog Ymediatetara, “Obaveza”, snovita monodrama ponajbolje hrvatske klaunice Nikoline Majdak u režiji Lee Delong, klaunski mjuzikl “Black & Blue” u izvedbi karizmatične katalonske umjetnice Cristi Garbo i partnera Ricarda Coreneliusa te “Chez Cirquarant”, klaunsko-kulinarski show u režiji Janga Edwardsa i izvedbi Jeroen van den Lee. A onima koje pak zanimaju klaunske vještine i htjeli bi nešto i naučiti, spremili su i majstorsku radionicu Davida Shinera, slavnog američkog komičara i klauna.

No, iako smo klaunove navikli gledati u cirkusu, kazališno klauniranje od toga se ipak razlikuje, objašnjava nam Iva Peter Dragan iz Triko Cirkus Teatra, jedna od organizatorica festivala.

– Ovaj festival promovira kazališnog klauna, što je specifičan kazališni izraz u domeni komedije koji je većinom neverbalan. Poseban je po tome što klaun otvara sve svoje emocije i dopušta da se publika smije njemu osobno. Klaun je tu da porugu preuzme na sebe i da se porugom i smijehom pokuša izboriti da ljudima olakša patnju, zato primjerice imamo i klaunove doktore u bolnicama i Klaunove bez granica koji posjećuju ratom zahvaćena područja... Tako, silnim neuspjesima i smiješnim pogreškama, pokušava publici prenijeti poruku da je zapravo u redu biti neuspješan, i dobar i loš, da ljudi imaju cijeli spektar emocija koje moraju naučiti pokazivati, a ne skrivati – kazala nam je Peter Dragan, koja se u klauniranje zaljubila prije desetak godina.

Krovna su tema ovogodišnjeg izdanja, otkrila je, odnosi – partnerski, osobni, socijalni… I dok su na predstave dobrodošli i mališani, imajte na umu da su one ponajprije namijenjene odraslima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije