Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus

Klasična glazba trpi zbog panike i sanitarnog rasizma, otkazan i prvi koncert u Zagrebu

Foto: Yuja Wang Official
1/2
03.03.2020.
u 08:51

Ništa od velikog spektakla združenih orkestara Filarmonica di Milano i Zagrebačke filharmonije koji se trebao održati u Lisinskom 10. ožujka.

Zagrebačka filharmonija jučer je izdala priopćenje kojim publiku i javnost obavještava da se odgađa koncert združenih orkestara LaFil – Filarmonica di Milano i Zagrebačke filharmonije koji su pod vodstvom velikog maestra Danielea Gattija trebali nastupiti 10. ožujka u Lisinskom.

Preporuka civilne zaštite

– Slijedeći preporuku nadležnog tijela Stožera civilne zaštite, mišljenja smo da u ovoj fazi odgoda gostovanja ne bi bila neracionalna mjera poduzeta u interesu javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj. Također se procjenjuje da bi dolazak orkestra Filarmonica di Milano s područja na kojem su evidentirana oboljenja možda povećao/pojačao rizik izloženosti koronavirusu – stoji u priopćenju o odgodi koncerta koji je bio zamišljen i organiziran u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te kao najava sljedeće sezone u kojem će Zagrebačka filharmonija obilježiti 150. godišnjicu orkestralnog muziciranja u Zagrebu.

Koronavirus tako je utjecao i na hrvatsku glazbenu scenu. Koliko god će publika biti razočarana, a osobito oni koji su već kupili karte koje mogu vratiti na filharmonijsku blagajnu u Lisinskom, ovakva odluka ne čini se pretjeranom s obzirom na sve mjere koje su već poduzete upravo u Milanu, odakle je na svoje prvo međunarodno gostovanje u Zagreb trebao stići talijanski orkestar. Zbog sprečavanja širenja zaraze već treći tjedan zatvorena su vrata i otkazane sve predstave u milanskoj Scali, kao, uostalom, i sva druga slična događanja na čitavom sjeveru Italije. Kao što se zbog koronavirusa nogometne utakmice igraju na praznim stadionima, sada stižu i vijesti o koncertima koji se održavaju bez publike. Venecijanski Teatro Fenice tako je odlučio da dva koncerta zakazana za početak ovog tjedna ipak održi, ali pred praznim auditorijem, uz live streaming na YouTubeu.

– Ako publika ne može k nama, mi ćemo doći k njoj – poručili su iz slavnog teatra.

Osim što sljedeći tjedan neće doći u Zagreb koji još pamti njegov sjajni nastup u ciklusu Lisinski subotom 2014. godine, maestro Gatti ovaj tjedan neće održati ni koncerte u Parmi koji su također zbog koronavirusa otkazani. No zato će nastupiti u Firenci s uglednim tamošnjim orkestrom, ali kao zamjena drugom slavnom dirigentu koji je na drugom kraju svijeta ostao u dobrovoljnoj dvotjednoj karanteni nakon što je dirigirao u Japanu, koji je također proglašen visokorizičnim područjem. Jednom čitavom orkestru iz Švedske dogodilo se da je od Japana, kamo je stigao na dugo pripremanu turneju, vidio samo tokijsku zračnu luku iz koje su glazbenici prvim avionom vraćeni natrag u Švedsku. Osim Italije, zabrana koncerata i opernih predstava stupila je na snagu i u Švicarskoj. Međutim, Opera u Zürichu našla je način da zaobiđe tu zabranu tako što je odlučila na predstave puštati samo 900 posjetitelja, s obzirom na to da se administrativna zabrana odnosi na okupljanja više od tisuću ljudi.

Glazbenički sektor suočava se sa svim teškoćama kao i sve ostale grane globalnog tržišta. Sva gostovanja u Kini, kao i gostovanja kineskih umjetnika i ansambala drugdje su otkazana. No žrtve opreza, ali i pretjerane panike postaju i kineski umjetnici koji već godinama žive na Zapadu i odavno nisu bili u svojoj domovini. Tako mi se jedan švicarski glazbenik požalio kako njegov gudački kvartet mora otkazivati gostovanja u Singapuru jer violinistica ne može dobiti vizu. Tamošnje vlasti ne zanima što je ona posljednji put u Kini bila prije dvanaest godina. Za njih je očito zarazna sama kineska putovnica.

Sanitarni rasizam

Sanitarni rasizam na svojoj je koži osjetila i Yuya Wang, u svijetu klasične glazbe danas najtraženija glazbenica iz Kine. Virtuozna pijanistica, koja dodatnu pažnju privlači i fizičkom pojavom koju ne skriva, već je dugo stanovnica New Yorka i redovita gošća svih prestižnih američkih i europskih koncertnih dvorana i festivala. Ipak, ništa od toga nisu uzeli u obzir sanitarno-carinski službenici koji su proslavljenu umjetnicu zadržali na ispitivanju i pregledu u Vancouveru toliko dugo da je na kraju ravno s aerodroma dojurila na pozornicu bez presvlačenja i očiju toliko crvenih od plača da je recital održala ne skidajući tamne sunčane naočale. Večer je svejedno završila ovacijama i bisevima.

U međuvremenu, talijanski virtuoz Massimo Quarta prošlog je petka u Lisinskom brojnu publiku bez ijedne maske zarazio samo strašću za Paganinijevu glazbu uz Zagrebačku filharmoniju koja traži novi datum za spektakl s maestrom Gattijem.

Komentara 1

KR
Kalkulirano riskantan
09:54 03.03.2020.

Prijatelju, ti se bavi kulturom, a ostavi javno zdravstvo-koje je u tvojoj glavi sanitarni rasizam-mjerodavnima!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije