Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kipkeov fascinantni svijet koji se vrti na gramofonu vremena

Narativni postupak u djelu Željka Kipkea temelji se na rascjepu sadašnjosti u heterogene smjerove
28. veljače 2015. u 16:39 0 komentara 209 prikaza
08.09.2012., Zagreb - Konceptualni umjetnik Zeljko Kipke postavlja izlozbu u Umjetnickom paviljonu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Manje poznati radovi Željka Kipkea – kompletna serija od 30-ak grafičkih listova iz 1977. predstavljaju se na izložbi "Grafički listovi, gramofoni i tonzure" što se večeras otvara u Gliptoteci HAZU.

Nevidljivo kao temelj

Uz njih tu je i ambijentalna instalacija Kabinet molitvenih strojeva koju je izlagao više puta u 1990-ima. Kao što piše Leonida Kovač, riječ je o svojevrsnoj retrospektivi, kojom je Kipke u suodnos postavio grafički list, gramofon i medij filma. Ono što ih povezuje jest njihova mogućnost reprodukcije koja artikulira pitanje, odnosno postavlja problem na drugačiji način, a to je – nevidljivo kao temeljna odrednica vremena i njegova proteka. Kipke se ponovno vraća radovima koje je radio tijekom gotovo 40-godišnje umjetničke karijere. Upravo u grafičkim listovima očituje se nevidljivost (slojeva) u kojima je bitan postupak izvedbe radova. Suhi sloj slike mehanički je uklonjen kako bi ustupio mjesto svježem sloju, a upravo je ta nevidljivost slojeva Kipkeu poslužila kao eksperimentalna podloga za buduće bavljenje filmom.

"Od otiskivanja grafičkih listova prošlo je nešto manje od četiri desetljeća. S takve je distance, čini se, komotnije otvarati stare sadržaje. Pogotovo kada je riječ o nepotrošenom materijalu. Iskustvo govori da ono što se nije trošilo ranije, u vrijeme nastanka, trošit će se kasnije po mjeri vlastite energetske supstance", napisao je Kipke u katalogu. I bavljenje filmom za Kipkea znači istražiti područje optički nesvjesnog. Sličan grafički impuls – nevidljivih slojeva stvarnosti vidljivi su i u seriji filmskih blizanaca među kojima su "Tonzura križa" i "N (za Nihilizam)".

Glazba rotirajućeg diska

U "kabinetima" je Kipke producirao gramofone na kojima se, umjesto glazbe, čulo rotiranje diska. Kipkeov narativni postupak, bez obzira na to je li riječ o slikama na platnu, o metalnim pločama oslikanim enigmatičnim tekstovima, o instalacijama – kabinetima ili o filmovima, temelji se upravo na rascjepu sadašnjosti u heterogene smjerove. A sadašnjost je kristalizirao i eksperimentalnim filmom "Crno crnje od crnjeg" iz 1985. koji je 30 godina poslije uklopio u teksturu filma "Unyielding Look into the Future" .

Publika ove izložbe tako će ujedno moći upoznati rijetke rane primjere elementarnih i primarnih postupaka u grafičkim tehnikama suhe igle, dubokoga tiska, litografije i sitotiska, ali i grafički kontekst i druga područja umjetničkog istraživanja Željka Kipkea. Izlažu se i stolica s rotirajućim sjedištem, drveni kotač koji rotira na osovini bicikla, jedna rana readymade ploča te znakovita slika iz 1982. te je jasna Kipkeova opsjednutost kružnim formama, gramofonima i filmovima.

>> Krah kapitalizma 7000 predmeta

>> Umjetnik govori o dokumentarcu “Projekt rak” ne odričući se kontroverznog 68-škog kreda

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.