Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kipar i glazbenik Vitold Košir predstavlja nove asfaltne radove

Otkinuti, razrezani, odbačeni komadi asfalta fiksirani su cementnom žbukom i često kombinirani s bitumenom i betonom, tako da postaju središnjim dijelom njegovih konstrukcija umetnuti u metalne okvire.
28. svibnja 2010. u 18:45 0 komentara 26 prikaza
kosir

Novi kiparski radovi Vitolda Košira predstavljeni su na izložbi s naslovom “041 - 01” u Gliptoteci HAZU do 12. lipnja. Ovaj profesionalni glazbenik i akademski kipar u djelima koja se mogu vidjeti u Gliptoteci pozornost je obratio na niz objekata i utilitarnih predmeta i zanimljivih materijala kao što je asfalt koji postaje glavni gradbeni materijal Koširovih skulptura. Komadi asfalta pokazani su u svojoj fragmentarnosti, reljefnosti površina, a autor ih je postavio u različite prepoznatljive okvire koji izgledaju kao otvorene knjige, vrata ili umnoženi paneli sastavljeni od više istih ploha. Prema riječima autorice izložbe i popratnoga teksta Višnje Mažuran Subotić, kipar uočava promjene koje su s vremenom nastale na asfaltnoj površini i unutar strukture, kao i kolorističke efekte koje taj materijal posjeduje, posebice kad se gleda s obzirom na protok vremena. Košir ga tretira kao svjedoka vremena koji iziskuje i osoban pristup, kao materijal koji posredno govori o umjetnikovu djetinjstvu, odrastanju, umjetničkom stasanju, o utemeljenosti u urbanu sredinu, o tome kakav je Zagreb bio i kakav jest. Otkinuti, razrezani, odbačeni komadi asfalta fiksirani su cementnom žbukom i često kombinirani s bitumenom i betonom, tako da postaju središnjim dijelom njegovih konstrukcija umetnuti u metalne okvire. Novonastali reljefi podsjećaju na apstraktne enformelističke nakupine, a mogu se usporediti sa snimkama s Google Eartha.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.