Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kino Kinoteka predstavlja Kultni petak:„Cruising“

Cruising
25.02.2020.
u 12:01

Ovaj petak pogledajte restauriranu verziju kultnog trilera Williama Friedkina s Alom Pacinom u glavnoj ulozi

U veljači u sklopu posebnog programa kina Kinoteka namijenjenog filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu – Kultni petak – gledamo Cruising (1980) Williama Friedkina, s Alom Pacinom u naslovnoj ulozi, kod nas poznat i pod naslovima Gluvarenje i Mamac, koji će ovom prilikom biti prikazan u impresivnoj restauriranoj verziji.

Razdoblje novog Hollywooda obilježilo je testiranje izražajnih i umjetničkih sloboda na velikome platnu, no čak i u takvome kontekstu, Cruising djeluje kao da se omakao pažnji studijskih glavešina. Inspiriran istoimenim romanom novinara Geralda Walkera te nizom zločina koji su 1970-ih potresali njujoršku fetiš klupsku scenu, film je sniman na autentičnim lokacijama i s pripadnicima S&M zajednice kao statistima, kojima je jedina uputa bila da u klubovima rade ono što bi i inače radili da kamere nisu prisutne. Snimljeni materijal bio je predmetom dugotrajnih rasprava, da bi naposljetku bilo izbačeno 40 minuta danas izgubljenog materijala, kako bi se izbjegao ozloglašeni predikat X.

Film prati mladog policajca Stevea Burnsa koji dobiva zadatak infiltrirati se u njujoršku gej S&M klupsku scenu, kako bi uhvatio psihopata koji ubija homoseksualce. No u svijetu promjenjivih identiteta koji počiva na teatralizaciji igara dominacije i podložnosti, kako prepoznati pravu prijetnju?

Iako u vrijeme svoga nastanka negativno dočekan i od kritike i od LGBT aktivista, Friedkinov Cruising danas uživa kultni status, čak i među svojim osporavateljima. Svojim zapletom, temama i strukturom najavio je ciklus erotskih trilera 1990-ih, a njegovo istraživanje rubnih područja seksualnosti i negativnih posljedica njezina potiskivanja, i četrdeset godina nakon premijere, jednako uznemiruje i intrigira. Uz sve to, Friedkinov seksualni košmar fascinantan je kao zapis jedne nestale subkulture i posljednjih izdisaja liberalnih nastojanja novog Hollywooda da pomiče granice onoga što se u mainstreamu moglo prikazati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije