Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"southbound"

Kensington Lima zaslužuje Porina za pop album godine

Foto: Feđa Klarić/Branko Dragičević
25.10.2021.
u 13:37

Drugi friško objavljeni album Kensington Lime beatlesovski je melodiozan.

Ima kod nas bendova koji rade svjetski relevantnu glazbu, ali znaju koliko su male šanse za veći uspjeh pa to rade isključivo za vlastiti gušt. Jedan od njih je i Kensington Lima čiji je prvijenac “May” prije dvije godine bio među najboljim albumima sezone, a lider benda Josip Radić – inače član Buđenja, Valentina Boškovića i Beatles Revival Banda – sličnu strategiju “bez medijske prisile” koristi i za tek objavljeni album “Southbound”.

Čak bi se moglo reći da je veću energiju uložio u predstavljanje suradnji s Nenom Belanom, Sašom Antićem i nedavni singl Yaye “Treba nam dosade”. Možda i stoga što je “Southbound” otpjevan na engleskom i kao takav namijenjen manjem broju ljudi. Ali ta manjina dobit će u njemu domaći ekvivalent omiljenih stranih ploča. Tko hoće, neka sluša, a tko posluša, čut će puno toga u 11 pjesama albuma. Uz Radića na vokalima, basu, klavijaturama, gitari i većinskog autora, Kensington Lima čine Davor Capković na gitari, Lovorka Sršen na vokalima i bubnjar Jere Šešelja, ujedno i producent albuma. Uz njih na “Southbound” sudjeluje i prava all stars ekipa gostiju; Toni Starešinić, Tibor Karamehmedović (Silente), Olja Dešić i Vedran Križan (Fiumens), Vlado Mirčeta (Mayales), Dean Melki (Pavel), Marko Jurić (Belfast Food, Beatles Revival Band), Mihael Kurjančić (Vatra), te orkestrator i skladatelj Dalibor Grubačević.

Ako su s albumom “May” dobili Porinovu nominaciju u kategoriji “novi izvođač godine”, za “Southbound” bi bez oklijevanja zaslužili onu u kategoriji pop-albuma godine. Prije svega riječ je o elegantnoj, “pospanoj” melodioznosti čije su središnje izvorište Beatlesi i njihova ostavština, koju su Radić i Beatles Revival Band majstorski rekapitulirali u Lisinskom na slavljeničkom koncertu u povodu 50 godina objavljivanja albuma “Sgt. Pepper”. “Southbound” je u tom slučaju “rekatapultacija” mnogih utjecaja popa šezdesetih, sanjive akustike, ugođaja špica s legendarnih starih filmova i melodioznosti. Ovakvi poznavaoci i poklonici povijesti pop-glazbe jednostavno ne mogu omanuti pa mogu prepisati vlastitu konstataciju u povodu prvog albuma; “majstorski album koji bi smjesta ganuo i britanske novinare Guardiana, magazina Mojo ili Uncuta”. I onu tihu manjinu kod nas s početka teksta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije