Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVC

Kauboji – slavna Exitova predstava postaje dugometražni film

rajko grlić
pixsell
07.03.2012.
u 20:05

Publiku domaćem filmu trebaju vratiti redatelji Rajko Grlić i Dražen Žarković

Hrvatski audiovizualni centar objavio je popis filmova koje će financirati u 2012. godini. Ukupan budžet za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u ovoj je godini  35,024.750 kuna, što je nešto manje nego prošle godine, dok je dodatnih četiri milijuna kuna izdvojeno za dugometražni animirani film „Cvrčak i Mrvica“ Darka Bakliže.

 Grlićev potencijal

 U kategoriji dugometražnog igranog filma, za koju je izdvojeno ukupno 23 milijuna, najviše su dobili film „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Rajka Grlića i „Kosac“ Zvonimira Jurića (svakome po 4,2 milijuna), dok su nešto manje dobili „Srce mesara“ Antonija Nuića (4,1 milijun), zatim „Mrtve ribe plivaju na leđima“ Kristijana Milića i „Zagonetni dječak“ Dražena Žarkovića (po 3,9 milijuna) i na kraju „2 i 2’“ Zrinka Ogreste, kojem je pripalo 2,7 milijuna kuna. Kao filmovi s najvećim komercijalnom potencijalom izdvojeni su novi projekt Rajka Grlića nastao po romanu Ante Tomića te „Zagonetni dječak“, nastavak filma „Koko i duhovi“. Od njih se očekuje da probiju čarobnu brojku od 100.000 gledatelja i napokon označe povratak publike domaćem filmu. Velik komercijalni potencijal sigurno će imati i jedini debitantski dugometražni film koji je HAVC podržao ove godine, i to s 2,8 milijuna kuna. Radi se o ekranizaciji hit predstave „Kauboji“ Teatra Exit, čiju će filmsku verziju režirati Tomislav Mršić. Podršku za kratke igrane filmove dobili su Igor Mirković, Josip Žuvan, Branko Ištvančić, Dijana Mlađenović, Danijel Kušan i (ponovno) Kristijan Milić. Mnogo zanimljivosti čeka nas na području dokumentarnog filma, na kojem ove godine dominira mnogo osobnih priča, ali priprema se i jedan film u stilu National Geographica – „Izgubljeni bombarder“ Nebojše Sljepčevića, koji je za svoj projekt dobio 400.000 kuna.

 Raskošna 3D animacija

Najviše novca za dokumentarni film, 500.000 kuna, dobio je „Mić – dnevnik jednog shizofreničara“ Damira Čučića, dok su po 300.000 kuna dobili novinarka Silvana Menđušić za film „Photoshop: Kako smo čitali novine“ o propasti novinarstva, te redateljica uspješne dokukomedije „Marijine“ Željka Sukova za svoj novi film „Lambada Fiumana“. Uz već spomenuti dugometražni crtić „Cvrčak i Mrvica“, koji opisuju kao ambicioznu 3D animaciju po uzoru na Pixarove crtiće, a gledat ćemo ga tek za tri godine, HAVC je podržao još 12 kratkih animiranih filmova. Među njima je najviše, 480.000 kuna, dobio Joško Marušić, dok se kao najzanimljiviji novi animirani projekt ističe „Fibonnachijev kruh“ genijalnog Danijela Žeželja, kojemu je HAVC dodijelio 239.700 proračunskih kuna.

Komentara 7

Avatar alien79
alien79
06:18 08.03.2012.

Opet Jugonostalgičari Rajko Grlić i Tomić opšajdiri po državnom proračunu, zanimljivo....

Avatar Piruška
Piruška
08:21 08.03.2012.

A Kalmeti ništa ! Čovjek se pokazao kao vrsni producent, a sad mu nedaju ni kune za novi dokumentarni film \" San o Remetincu \" !

AU
autoritet
22:51 07.03.2012.

Opet se rasipaju pusti milijuni na potvrđeno neuspješne redatelje! Grlić, ma wtf? Pa dokad uvijek istih 5! Ako scenarij i redatelj vrijede, producent će lako naći PRIVATNE sponzore, a ne da u trenutku kad pola države ostaje bez posla dobivajuu milijune za filmove koje nitko ne gleda. Može vas biti sram, krvopije bez imalo ljudskosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije