Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hit predstava

"Kate Kapuralica" treću godinu na programu Igara

DLJI, 2013., Kate Kapuralica
pixsell
09.08.2013.
u 14:05

U realizmu svojeg jezika ocrtava sirovu i stvarnu sliku grada, progovara o ljudskim sudbinama, onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada. Subverzivnost teksta i poganski jezik progovaraju o vrlo ozbiljnim temama

„Kate Kapuralica“ Vlaha Stullija u režiji Daria Harjačeka i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla vraćase, treću godinu za redom, na program Dubrovačkih ljetnih igara, a bit će izvedena 10., 11. i 12. kolovoza u 21.30 sati ispod Svete Marije.

„Kate Kapuralica“ u režiji Daria Harjačeka svoju je premijeru imala na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama, osvojivši i kritiku i publiku čiji interes za ovom predstavom ne jenjava. S tek minimalnim intervencijama u izvorni tekst napisan 1800., „Kate Kapuralica“ je nevjerojatno suvremena u prikazu autentičnog života grada i u svojoj neopterećenosti konvencijama uljudnog ponašanja. U realizmu svojeg jezika ocrtava sirovu i stvarnu sliku grada, progovara o ljudskim sudbinama, onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada. Subverzivnost teksta i poganski jezik kojim se, na publici smiješan način, obraća, ipak progovara o vrlo ozbiljnim temama. Na Svetoj Mariji smjestila se u gotovo idealnu scenografiju, u gotovo prirodno okružje, u svojevrsni dubrovački geto gdje stanovnici sa svojim neotuđivim stanarskim pravima kao da kompromitiraju onu idealnu sliku grada. „Kate“ u tom prirodnom ambijentu, suprotstavlja živi grad idealnom gradu i daje značaj onim rijetkim ljudima koji danas pokušavaju unutar zidina pronaći svoje mjesto za život.

Festivalski dramski ansambl predvode Nikša Butijer i Jelena Miholjević, koja je za ulogu Kate nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku glavnu ulogu, te Barbara Đurović, Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće. Scenografiju potpisuju Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Frano Đurović, a dramaturgiju Katarina Pejović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije