Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Kako je Kaptol pripremio teren za prve demokratske izbore

Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha.
06. lipnja 2017. u 22:58 17 komentara 1233 prikaza
darko hudelist
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na zagrebačkom Kaptolu predstavljena je jedna od najznačajnijih crkveno-povijesnih knjiga ovoga vremena, „Rim, a ne Beograd – Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFRJ (1975.-1984.)“, novinara, publicista i istraživača Darka Hudelista, koji je na knjizi radio deset godina.

Darko Tepert INTERNETSKA CRKVA Nakon e-korizme stižu i e-duhovske vježbe

Radi se o impozantnom istraživačkom i izdavačkom projektu, u nakladi zagrebačke „Alfe“, koji na gotovo 800 stranica po prvi puta istražuje noviju povijest crkvenog i narodnog gibanja u 20. stoljeću kroz državotvorni projekt, kako ga Hudelist zove, a koji je Crkva organizirala kao niz proslava i obilježavanja „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“, koji je pokrenut nekoliko godina nakon gušenja hrvatskog proljeća. Hudelist, zapravo, povijesno dokumentaristički dokazuje da je upravo Katolička crkva, na čelu tada s kardinalom Franjom Kuharićem, bila najzaslužnija za demokratske promjene i prve demokratske izbore u Hrvatskoj. No, on ne ostaje samo na zbivanjima u Hrvatskoj, nego ih povezuje s globalnim događajima i dolaskom Karola Wojtyle na čelo Katoličke crkve i zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha. Sam Hudelist kaže kako je to njegovo životno djelo, u kojemu je velikog udjela imao i pokojni don Živko Kustić, glavni urednik Glasa Koncila i jedan od kreatora crkveno-nacionalnih gibanja toga doba, koja su kulminirala Nacionalnim kongresom u Mariji Bistrici u rujnu 1984., na kojemu se okupilo oko pola milijuna vjernika.

konzistorij Crkva za 21. stoljeće Hoće li svećenik krstiti djecu gay parova katolika? Želimir Puljić Konferencija Održano 54. plenarno zasjedanje HBK: Solidarnost s Crkvom u BiH fra miro petrac Raspjevani brat franjevac sa zagrebačkog Kaptola Nije zgodno u Lisinski doći s kravatom, a na svetu misu u papučama. I odjećom se slavi Bog
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan radimo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • golub Vaso:

    Kaptol je bio premrezen agentima državne sigurnosti

  • cinbenik:

    crkva=emigracija,je preotela vlast,i sa HDZe zlom nas povela najgorim putem osamostaljenja,i umjesto da snose odgovornost za prekomjerno stradanje Hrvata i branitelja,oni se zele nametnuti da je prodaja Hrvatskih ognjista u Bos Posavini,uspjeh,da je unistenje Bosankih Hrvata uspjeh,a sada i raseljavanja ... prikaži još! Hrvata i iz Htvatske......Naravno tako nije uradila RK u Sloveniji.

  • Diesel:

    Na kraju su se svi ideali pretvorili u pljacku i otimacinu. Sa obzirom na stanje u zemlji, nadam se da se nece pretvoriti i u nasilje.