Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Rim, a ne Beograd'

Kako je Kaptol pripremio teren za prve demokratske izbore

darko hudelist
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
06.06.2017.
u 22:58

Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha.

Na zagrebačkom Kaptolu predstavljena je jedna od najznačajnijih crkveno-povijesnih knjiga ovoga vremena, „Rim, a ne Beograd – Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFRJ (1975.-1984.)“, novinara, publicista i istraživača Darka Hudelista, koji je na knjizi radio deset godina.

Radi se o impozantnom istraživačkom i izdavačkom projektu, u nakladi zagrebačke „Alfe“, koji na gotovo 800 stranica po prvi puta istražuje noviju povijest crkvenog i narodnog gibanja u 20. stoljeću kroz državotvorni projekt, kako ga Hudelist zove, a koji je Crkva organizirala kao niz proslava i obilježavanja „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“, koji je pokrenut nekoliko godina nakon gušenja hrvatskog proljeća. Hudelist, zapravo, povijesno dokumentaristički dokazuje da je upravo Katolička crkva, na čelu tada s kardinalom Franjom Kuharićem, bila najzaslužnija za demokratske promjene i prve demokratske izbore u Hrvatskoj. No, on ne ostaje samo na zbivanjima u Hrvatskoj, nego ih povezuje s globalnim događajima i dolaskom Karola Wojtyle na čelo Katoličke crkve i zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha. Sam Hudelist kaže kako je to njegovo životno djelo, u kojemu je velikog udjela imao i pokojni don Živko Kustić, glavni urednik Glasa Koncila i jedan od kreatora crkveno-nacionalnih gibanja toga doba, koja su kulminirala Nacionalnim kongresom u Mariji Bistrici u rujnu 1984., na kojemu se okupilo oko pola milijuna vjernika.

Komentara 17

GV
golub Vaso
23:08 06.06.2017.

Kaptol je bio premrezen agentima državne sigurnosti

CI
cinbenik
05:50 07.06.2017.

crkva=emigracija,je preotela vlast,i sa HDZe zlom nas povela najgorim putem osamostaljenja,i umjesto da snose odgovornost za prekomjerno stradanje Hrvata i branitelja,oni se zele nametnuti da je prodaja Hrvatskih ognjista u Bos Posavini,uspjeh,da je unistenje Bosankih Hrvata uspjeh,a sada i raseljavanja Hrvata i iz Htvatske......Naravno tako nije uradila RK u Sloveniji.

DI
Diesel
05:57 07.06.2017.

Na kraju su se svi ideali pretvorili u pljacku i otimacinu. Sa obzirom na stanje u zemlji, nadam se da se nece pretvoriti i u nasilje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije