Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba "Ulica" Borisa Bućana

Jedan od odabranih koji u slici može izmijeniti svijet

11.10.2014., Zagreb - U Gliptoteci HAZU otvorena je izlozba Ulica slikara Borisa Bucana, izbor i postava Vere Horvat Pintaric. Boris Bucan i Vera Horvat Pintaric.  Photo:
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
13.10.2014.
u 16:27

Izložba najnovijeg ciklusa Bućanovih radova ostat će otvorena u Gliptoteci do kraja listopada

Akademik Boris Bućan, rođen 1947. u Zagrebu, u naponu je umjetničke snage. Nakon što je zaključio ljeto izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu ciklusa i projekta "Umjetnik na odmoru" Boris Bućan obilježava i početak zagrebačke likovne jeseni.

U subotu je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorena njegova nova izložba pod naslovom "Ulica". Kao i prošle godine, kada je Bućan u Gliptoteci na izložbi "Stakleni ljudi" predstavio 130 slika iz svog najnovijeg opusa, tako i ovaj novi izbor i postav potpisuje Vera Horvat Pintarić, najuglednija hrvatska povjesničarka umjetnosti te ujedno i Bućanova kolegica po članstvu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Izložba "Ulica" u Gliptoteci ostaje otvorena do kraja listopada, a u popratnom tekstu Vera Horvat Pintarić napisala je i ove nadahnute rečenice o jednoj Bućanovoj slici i njegovu slikarstvu:

"Bućan zamišlja da istodobno vidi dva neba, pretpostavljam da je na lijevoj strani jutarnje nebo s izrazitim plavetnilom, a na desnoj strani večernje nebo kad velika bjelina postupno prevladava plavu večernju svjetlost, u dnu obzora. Jedno oko gleda, drugo mijenja ono što je gledano. Zna se tko posjeduje takva dva oka i tko može u slici izmijeniti svijet. Samo odabrani." 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije