Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zimska priča" uskoro u HNK Zagreb

Je li Leont zapravo Trump, silnik na sceni podijeljenoj zidom?

Ekipa predstave na predstavljanju javnosti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
08.02.2017.
u 15:03

Riječ je o kasnom Shakespeareovu djelu. Bard se, u zimi svojeg života, pita: mogu li se popraviti neke životne greške, a Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK Zagreb, objašnjava da se ovo djelo postavlja kada kazalište ima ansambl na vrhuncu snage

Nakon velikih domaćih hitova, “Tri zime” i “Ljudi od voska” te Molièreova “Tartuffea”, Drama HNK Zagreb u nedjelju 12. veljače premijerno prikazuje Shakespeareovu “Zimsku priču”, tragikomediju koju nije lako prepričati. Sve počinje ugodnim druženjem dvojice kraljeva, a kada jedan krene kući, drugi mu šalje ženu da ga nagovori na ostanak. I kada to njoj uspije, kralj Leont upada u zastrašujuću ljubomoru i optužuje trudnu suprugu da nosi dijete njegova prijatelja. Osudi ženu, odbaci tek rođenu kćer... Na kraju priče, godinama kasnije, jer ovdje je i Vrijeme lik, kip njegove žene oživi.

Riječ je o kasnom Shakespeareovu djelu koje se, među ostalim, bavi propitivanjem izgubljenih životnih iluzija, životnim greškama, pitanjima koji se potezi u životu mogu oprostiti, a koji ne, ali i -  starenjem. Bard se, u zimi svojeg života, pita: mogu li se popraviti neke životne greške, a Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK Zagreb, objašnjava da se ovo djelo postavlja kada kazalište ima ansambl na vrhuncu snage. I, naravno, ocjenjuje kako je glumački ansambl HNK Zagreb i te kako spreman za ovaj veliki izazov, Shakespeareovo djelo koje se zapravo rijetko postavlja. 

Sudeći po riječima Dragana Despota, koji tumači ulogu Leonta, ovo je djelo izuzetan izazov:

– Nakon Othella, prošlog ljeta u Duborvniku, stigao mi je Leont. Obojicu pokreće ljubomora, ali ovdje to nije samo priča o nepovratnim životnim greškama, već o čulima kojima se treba prepustiti. Nisam, niti ću ikada biti, do kraja siguran od kuda sam, iz kojim emotivnih stanaj izvukao svog Leonta. 

Alma Prica, u ulozi njegove supruge, nesretne Hermione, kaže da u toj zahtjevnoj bajci “rečenice udaraju” i svjedoči da nije lako u času sve to odigrati na sceni.

“Zimska priča” radi se prema prijevodu Milana Bogdanovića i Branka Gavelle, a režira je gošća iz Britanije Polly Tritschler. Ona je u šest tjedana postavila dramu te se vratila u London gdje su je čekale druge obveze, no kako je Drama HNK Zagreb u međuvremenu bila ne nekoliko značajnih gostovanja, priprema ove premijere se pomakla prema sredini večljače.  Ovih dana, pred premijeru, predstavu “brusi” Ivica Buljan, u svojstvu umjetničkog savjetnika. Tako je potpisan u autorskoj ekipi predstave, ali kaže sve je upravo onako kako je redateljica postavila. Sebe, kroz smijeh, naziva glumačkim trenerom, te naglašava kako posebno uživa u tom poslu.

A na pitanje o tome što nam danas znači ovaj komad, potegnuo je usporedbu sa silnikom Trumpom, jer na sceni je zid, onaj koji dijeli Siciliju i Češku (najveći dramatičar svih vremena definitivno nije bio i najveći geograf), zid koji je svojevrsni autorski kredo drugog uglednog gosta, scenografa Johannesa Schűza, čovjeka koji je pomaknuo granice suvremene teatarske scenografije upravo gradeći zidove, kao da je i sam stigao iz proročišta u Delfima.

Komentara 1

NE
Neba
09:37 09.02.2017.

Redateljica otišla usred priprema i ostavila nedovršenu predstavu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije