Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko kazalište

Jago ili "Smrt u Veneciji" na otvorenju kazališnog festivala

othello thomasa ostermeiera
arhiv
11.09.2011.
u 13:52

Schaubuhne am Leniner Platz izvedbom "Othella" u punoj dvoranik ZeKaeMa u režiji Thomasa Ostermeiera otvorilo je Festival svjetskog kazališta. Predstava, unatoč najavama, nije bila radikalna.

Čudesno snažan pljesak ispratio je prvu od dvije festivalske izvedbe Shakespeareova “Othella” u izvedbi ugledne Schaubühne am Leniner Platz u dvorani Istra ZeKaeM-a. Publika je pljeskala glumcima koji dva i pol sata, uronjeni u hladnu vodu, nisu zamuckivali izgovarajući tekst, a valjda i redatelju Thomasu Ostermeieru koji je ležerno odjeven otvorio festival na čijem se otvaranju pojavio i hrvatski predsjednik. Predstava je najavljena kao radikalno čitanje Shakespeareove slavne drame. U knjižici je publika dobila i uputu da je redatelj priču o crnom mletačkom vojskovođi koji zbog ljubomore davi vjernu suprugu Desdemonu uklopio u luksuzni profitni hedonizam jednog Las Vegasa. Naravno, Ostermeierov “Othello” je radikalan u odnosu na hrvatske sapunice koje su preplavile televiziju. A u vodi koja je osvježavajuće šljapkala ZeKaeM-om prije se mogao metaforički doživjeti bazen s nekakvom zlokobnom glinicom iz Obrovca, a zbog stiliziranih muškaraca u bijelim odijelima koji se stalno ljube u usta, možda i neki daleki odjek Viscontijeve “Smrti u Veneciji”...

 

Komentara 1

PI
pin
17:17 11.09.2011.

A jesi ti Derk fakat bedast. Ono zapravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije