Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba slikarice Petre Grozaj 'Mystic, magic, sweet'

Autorica slikama stvara svojevrsni osobni dnevnik. Ljudski joj je lik središnja tema, a izložbom se predstavlja odabir slika nastalih od 2005. godine do novih, netom nastalih radova
27. kolovoza 2012. u 09:29 0 komentara 33 prikaza
Petra Grozaj
Foto: arhiva

 Izložba Petre Grozaj "Mystic, magic, sweet" otvara se u subotu 1. rujna od 21 sat u Galeriji Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2 na Rabu.

"Slike Petre Grozaj rezultat su procesa uživanja u slikanju i znatiželje za bilježenjem promjena koje primjećuje u svijetu koji je okružuje, pa slikama stvara svojevrsni osobni dnevnik. Ljudski joj je lik središnja tema, a izložbom se predstavlja odabir slika nastalih od 2005. godine do novih, netom nastalih radova. Najčešća joj je tema ženski portret u krupnom planu, a novim radovima ponovno se vraća narativnim cjelinama kojima propituje muško-ženske odnose. Ciklus posvećen ženama, mahom prijateljicama i njihovim spontanim životnim situacijama otkriva nam zagonetna lica kojima daje privid maske, te su ambivalentnog, često grotesknog karaktera. Pokazuju autoričinu želju za slikanjem oku nevidljivog unutarnjeg svijeta i trenutaka promjene koji su imanentni ljudskom biću. Slike velikih formata postaju tako mjesto naracije, ali i tišine, prostor iskazivanja osobnih, ali i univerzalnih tema suvremenog čovjeka. Petra Grozaj jedna je od najzapaženijih slikarica mlađe generacije čiji radovi podjednako intrigiraju i likovnu struku i publiku. Za njeno slikarsko formiranje od velike je važnosti bio odlazak na nekoliko studijskih boravaka u inozemstvo, što će je osnažiti u njezinom odabiru slikarstva kao životna poziva. U sklopu stipendije „Cite International des Arts“ 2007. godine, odlazi na specijalizaciju u Pariz, a potom u Berlin na umjetničku rezidenciju GlogauAir, gdje i izlaže. Kreirala je osobnu inačicu figurativnog slikarstva, koja pokazuje da i u današnjim vremenima čestog odricanja od figuracije, ono može ponuditi iskrenu i uzbudljivu, emocijama protkanu avanturu."

Izložba traje do 30. rujna, a kustosica izložbe je Nataša Ivančević.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.