Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Izložba o žrtvama zlostavljanja u djetinjstvu otvorena u Tehničkom muzeju

Izložba o žrtvama zlostavljanja u djetinjstvu
Foto: Marko Kadija
1/5
15.09.2023.
u 15:03

Zlostavljanje se može dogoditi baš svakome u raznim potresnim oblicima i situacijama, glavna je poruka izložbe SHAME - European stories koju je u Zagreb dovela organizacija Justice Initiative, sa snažnom porukom podrške žrtvama. Izložba se sastoji od niza fotografija osoba koje su ispričale svoje priče o zlostavljanju u djetinjstvu ili mladosti, a moguće ju je posjetiti do 24. rujna 2023. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Ova izložba možda donosi različite priče iz različitih država, no traumatična iskustva iz djetinjstva i mladosti ovih preživjelih žrtava zlostavljanja su bez granica. Svatko tko govori o zlostavljanju treba iznimnu hrabrost jer društvo nas uči šutnji. Zato je ova izložba ovdje, da iznese ovu tešku temu na vidjelo, kako bi dala lice i glas žrtvama i bila korak prema promjeni, korak prema iskupljenju za žrtve“, poručio je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative.

Foto: Marko Kadija

Autor fotografija poznati je talijanski fotograf i novinar Simone Padovani. Sam Padovani naziv izložbe „SHAME”, pojašnjava kao osjećaj i riječ koju su žrtve zlostavljanja često koristile prepričavajući svoja traumatična iskustva.

Foto: Krume Ivanovski

Justice Initiative izložbom je pružila podršku žrtvama diljem Europe, kako bi javnost otvorila oči i put prema pravednom rješenju. Svjedočanstva koja izložba donosi različite su životne priče između kojih se, ipak, može povući paralela. Ne radi se samo o zlostavljanju koje se dogodilo u prošlosti, već i o životu nakon toga. Nepravda, sram i psihička opterećenost tek su dio tereta koji žrtve svakodnevno nose. Problem s kojim se organizacija želi sukobiti jest prekid šutnje u društvu i politici o toj temi i proživljenim trauma jer žrtve zlostavljanja zaslužuju dobiti pravdu tijekom svog života. Projekt organizacije Justice Initiative do sada je u Švicarskoj iznio mnoge priče u javnost te uspio osigurati reparacije za više od 10.000 žrtava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije