Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Izložba Marije Ujević Galetović u galeriji Krvavi most

ujević
arhiva
04.04.2010.
u 18:01

U zagrebačkoj galeriji Krvavi most u Tkalčićevoj 21 predstavljene su javnosti nove slike i kipovi akademkinje Marije Ujević Galetović.

U zagrebačkoj galeriji Krvavi most u Tkalčićevoj 21 predstavljene su javnosti nove slike i kipovi akademkinje Marije Ujević Galetović, kiparice koja je prije tri godine na svojoj rodnoj Silbi uredila svoj mali dragulj - Park skulptura s izborom dvadesetak ponajboljih djela. Kiparica koju zovu i majstoricom portreta i figure, ovoga puta pažnju privlači s dvije sjajne brončane figure mačke-žene smještene u središnjem dijelu galerije, dok su na zidovima nove slike.

Samo Marija Ujević može u gotovo prirodnoj veličini od mačke napraviti žemu i od žene mačku, a da to ne izgleda ni kao karikatura ni kao pretjerivanje. Nježna i lukava, crna mačka se izvija u uglačanom blještavilu svoga tijela naglašene erotičnosti, a nimalo ne smeta što nigdje nema dlake.

 - Kroz život se treba vješto provlačiti poput mačke, pogotovu one crne, duboka simboličnog značenja poput Mačke II, koju je kiparica modelirala (2008) u ispoliranoj bronci, u ljudskoj veličini, potencirajući sve njezine značenjske osobitosti, komentirala je Vesna Kusin na otvorenju izložbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije