Naslovnica Kultura Kazalište

Izložba fotografija, bilješki, rukopisa... Branka Gavelle

Prvi put oku javnosti bit će izložene i memorabilije poput posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti
04. travnja 2012. u 13:37 0 komentara 9 prikaza
gavella
Foto: \"

Izložbom fotografija iz predstava, izvornih kazališnih cedulja i knjižica, idejnih scenografskih skica, režijskih knjiga prepunih bilježaka, prijevoda te autorskih rukopisa i  izdanja, u atriju kazališta Gavella u četvrtak 5. travnja obilježit će se 50 godina od smrti njegova utemeljitelja Branka Gavelle (8. travnja). Prvi put oku javnosti bit će izložene i memorabilije poput  posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti čime će javnost dobiti cjelokupni uvid u lik i djelo velikog redatelja, teatrologa, pedagoga, kazališnog kritičara i prevoditelja te redovitog člana JAZU-a. Izložba je ostvarena u suradnji Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta.

Gavella je režirao u Hrvatskoj, i u većini južnoslavenskih kazališnih središta, kao i u kazalištima u Brnu, Pragu, Milanu, Sofiji, Bratislavi, Ostravi i Trstu te je na scenu  postavio 279 dramskih i opernih djela, a prevodio je s francuskoga, njemačkoga, talijanskoga, češkoga i engleskoga. U Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem  GDK "Gavella", dr. Branko Gavella režirao je drame Miroslava Krleže, "Na kraju puta" Marijana Matkovića, "Kako vam drago" i "Macbeth" Williama Shakespearea, "Kir Janju" Jovana Sterije Popovića, "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara,  "Zatvorene sobe" Grahama Greena, "Tirenu" Marina Držića.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.