Naslovnica Kultura Glazba

Izlazi album nepoznatih skladbi Johna Coltranea

“Both Directions at Once: the Lost Album” izlazi 29. lipnja, a sadržavat će sedam skladbi snimljenih, a potom zametnutih prije 55 godina. Materijal je snimljen u studiju Van Gelder u New Jerseyu, a bio je u posjedu Coltraneove bivše supruge.
13. lipnja 2018. u 21:12 0 komentara 166 prikaza
Foto: Youtube Screenshot

Snimka originalnih kompozicija legendarnog jazz saksofonista koji je taj žanr odveo u nove sfere glazbenih sloboda, otkrivena je 55 godina nakon nastanka.

Koncert u Kinoteci Tamara Obrovac: Hrvatska još nema svoj glazbeni identitet

Od sedam skladbi, dvije nazvane “Original 11383” i “Original 11386” – obje odsvirane na soprano saksofonu – nisu poznate javnosti, dok je skladba “One Up, One Down” izvedena samo jednom uživo u Birdland jazz klubu, ali nikada nije poslušana snimljena u studijskoj verziji. Sve one naći će se na albumu “Both Directions at Once: the Lost Album” koji izlazi 29. lipnja.

Emotivna priča francuske glazbenice Anne K. Eaves PROMO Emotivna priča francuske glazbenice Anne K. Eaves u suradnji s glazbenikom Oljom Dešićem!

Materijal je snimljen 6. ožujka 1963. u studiju Van Gelder u New Jerseyu, a osim Coltranea na njemu sviraju i Jimmy Garrison na basu, Elvin Jones na bubnjevima i McCoy Tyner na klaviru – dakle u pitanju je kvartet koji je snimio i jazz klasike albume “A Love Supreme” i “Ballads”. Zvučni zapis čuvan je u okviru diskografske kuće Impulse!, a slučajno je uništen 70-ih kada je tvrtka, smanjujući troškove poslovanja, uništila dio pohranjenog materijala. No Coltrane je svoju presnimku materijala dao tadašnjoj supruzi Naimi Coltrane – usprkos njihovim već tada jakim trzavicama nakon kojih su se 1966. i razveli.

Intervju Andreas Marinello: Europa nam zavidi na najstarijem jazz-orkestru

Upravo njezina obitelj snimku je otkrila javnosti, diskografska kuća Impuls! izdaje album, a Coltraneov sin Ravi Coltrane, koji je pripremio materijal za objavu, ustvrdio je da snimke njegova oca predstavljaju u novom svjetlu “jednom nogom u prošlosti, ali drugom daleko u budućnosti posve suvremenoj onome što od jazza slušamo danas”.

Coltrane je bio saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije. Neposredno je oblikovao cijelu generaciju glazbenika. Njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola. Preminuo je 1967., u 41. godini života od posljedica raka jetre. Prije smrti snimio je 45 studijskih albuma.

Boško Petrović ZAGREBAČKE PRIČE Gradonačelniče, koju ćemo ulicu imenovati ulicom Boška Petrovića?
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.