Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plati i nosi

Izlaže 76 mladih autora, a cijene idu od par stotina do dvadeset tisuća kuna

Slavko Midžor/PIXSELL
23.12.2022.
u 13:04

Prodajna izložba “Plati i nosi” u suorganizaciji HDLU-a i zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti traje još danas do 21 sat

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze u Meštrovićevu paviljonu ponovno je otvorena prodajna izložba “Plati i nosi” u suorganizaciji HDLU-a i zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Traje još danas do 21 sat, ponuda je sjajna, u donjem dijelu paviljona izlaže 50 studenata, a na katu su umjetnici HDLU-a mlađe generacije, njih 26. Cijene variraju od nekoliko stotina kuna za manje crteže i grafike do najskupljeg ponuđenog rada od dvadesetak tisuća kuna.

– Ove smo godine u programu prvi put eksperimentalno uz studente predstavili i mlade umjetnike HDLU-a te dobili puno pohvala i na odabir radova, i na postav, i na kvalitetu ponude. Poslujemo s računom, može se kupovati putem blagajne, kartično i gotovinom – kazala je Martina Miholčić iz HDLU-a. Važnost takve manifestacije, konkretno za studente, višestruka je jer mnogima je to prvo javno predstavljanje, ima i edukativni element jer uči ih legalnoj prodaji djela i proceduri pripreme za tržište, ali tu stvaraju i prve komunikacije s kupcima koji postaju njihovi redoviti klijenti s kojima nastavljaju održavati kontakte. Dolaze, doznajemo, i kolekcionari, zaviruju u ponudu u nekim čudnim terminima, pokušavaju se i prije otvorenja “prošvercati” ne bi li prvi vidjeli ponudu i našli neki komad za sebe.

– Ovakvih događanja trebalo bi biti više, a da su prilika, definitivno jesu. No ovdje mi se sviđa i povezivanje studenta sa studentom. Svi smo zajedno, gledamo jedni druge, čak i razmjenjujemo radove, nešto kao sličice kad smo bili mali – kazala je Anamarija Kvas, studentica prve godine diplomskog studija na Odsjeku za grafiku. Podrijetlom je iz Čabra, imala je priliku studirati i u Leipzigu i Pragu, pa za hrvatske uvjete kaže da je kod nas lijepo biti student, jeftinije nego vani, da je Akademija odlična, ali tržište je malo i nakon studija planira se odseliti, najvjerojatnije u Antwerpen. Stav je to i većine mladih izlagača.

Manifestacija “Plati i nosi” prepoznata je, ljudi je vole i posjećenost je dobra, a i cjenovno ima pristupačnih djela koja si čovjek može priuštiti iz gušta i potpore mladima ili kao vrijedan blagdanski dar i nešto što u obitelji ostaje dugi niz godina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije