Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol rasizma

Iz New Yorka uklanja se rasistički kip predsjednika uz kojeg stoje crnac i Indijanac

Foto: wiki
1/2
22.06.2020.
u 13:56

Kip bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta uklonit će se sa svog mjesta ispred newyorškog Prirodoslovnog muzeja zbog rasističkih konotacija.

Kip bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta koji od 1940. godine stoji ispred newyorškog prirodoslovnog muzeja, trajno će se ukloniti, piše New York Times. 

Već godinama taj kip, djelo Jamesa Earlea Frasera na meti je kritika zbog diskriminatornog prikaza domorodačkih naroda Amerike te Afroamerikanaca. Naime, spomenik prikazuje Rooseveltea na konju dok pored - točnije ispod - njega stoje crni muškarac i Indijanac. 

- Posljednjih nekoliko tjedana naša muzejska zajednica duboko je dirnuta pokretom za rasnu pravdu koji se počeo nezaustavljivo širiti nakon ubojstva Georgea Floyda. Shvatili smo i da u očima svjetske i američke javnosti, kipovi i spomenici mogu djelovati kao moćni i bolni simboli sistemskog rasizma - rekla je direktorica Prirodoslovnog muzeja Ellen V. Futter te dodala kako se kip uklanja isključivo zbog nezgodne "hijerarhizacijske kompozicije" Roosevelta na uzvišenoj poziciji, dok su Afroamerikanac i Indijanac prikazani kao inferiorni. Sam Theodore Roosevelt, istaknula je, i dalje će ostati zapamćen kao jedan od pionira konzervacije, čiji je otac, između ostalog, bio i jedan od osnivača tog muzeja. 

Po tom pitanju oglasio se i jedan od članova obitelji Roosevelt, napisavši kako "svijetu ne trebaju kipovi, ostaci nekog drugog doba koji ne odražavaju ni vrijednosti osobe koju prikazuju niti vrijednosti poput pravde i jednakosti".

Neki se, međutim, ne slažu ni s ocjenom karaktera predsjednika Roosevelta. Smatraju ga krivcem za širenje američkog kolonijalizma na Portoriko, Havaje, Guam, Kubu i Filipine. Također, u kasnijim godinama, Roosevelt je navodno počeo izražavati ekstremno rasističke stavove te se zalagati za sterilizaciju siromašnih i osoba s intelektualnim teškoćama. 

Komentara 7

DU
Duslikr
14:29 22.06.2020.

Kip se može ukloniti, ali ne i ono što on prikazuje- povijesne činjenice.

JO
jorgen
14:48 22.06.2020.

Sve mi se čini da ovi neoliberalni brisači povijesti neće stati dok se ne izjednače s Talibanima. Jer uvijek će se naći netko kome nešto smeta. A vidimo da se već sada odluke o uklanjanju ne baziraju na referendumima, nego zakonu glasne rulje.

DU
Deleted user
14:58 22.06.2020.

Treba samo napraviti dodatna dva konja i staviti ovu dvojicu na njih i gotova stvar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije