Naslovnica Kultura Glazba

Ivo Pogorelić: Nakon 28 godina u rodnom Beogradu

Rasplakao je i na noge dignuo publiku svih generacija, u kojoj je bila i Milena Dravić. Svoju dugu odsutnost za RTS je objasnio pomanjkanjem unutarnjeg osjećaja koji se sada vratio, i to iz poštovanja govoreći na srpskom jeziku.
18. prosinca 2017. u 11:15 2 komentara 4548 prikaza
Ivo Pogorelić
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Ivo Pogorelić u subotu je nakon 28 godina ponovo nastupio u svom rodnom gradu – Beogradu.

josipa lisac 50 godina karijere Josipa Lisac: Poštovanje koje imam od publike, nameće mi istu obavezu prema njima

Do prije godinu dana, kada je privatno boravio u Beogradu, Pogorelić nije ni dolazio u Srbiju. U velikom razgovoru pred kamerama RTS-a, uoči nastupa, upitan o razlozima tako duge odsutnosti, Pogorelić je naveo okolnosti koje su bile izvan njegove kontrole, kao i one subjektivne, intimne, osobne razloge.

Ivo Pogorelić
1 / 9
Ivo Pogorelić

– To je pitanje unutrašnjeg osećaja koji ja nisam imao jedno vreme, a sada ga imam ponovo – rekao je Pogorelić, odmah na početku razgovora najavivši da će napraviti “eksperiment” i odgovorati na srpskom iz poštovanja prema gledateljima u Srbiji. Pogorelić se nikada nije razbacivao osjećajima, ali dvoranu Kolarčeve zadužbine s velikim pljeskom preplavile su i emocije čim je stupio na pozornicu, a prostora za iskazivanje osjećaja itekako je bilo u drugom stavku Chopinova Klavirskog koncerta u f-molu. U usporedbi s izvedbom prije dva tjedna u Zagrebu, ova je interpretacija bila osebujnija, s osobito nježno i pažljivo izrađenim perlama ukrasa drugog stavka koji je Pogorelić pred beogradskom publikom odsvirao dva puta.

Drugi put to je bio dodatak bez kojega publika Pogorelića jednostavno nije pustila da ode, a na kraju čitava dvorana iskazala mu je poštovanje ustajući. Pogorelić je nastupio uz Simfonijski orkestar RTS–a pod ravnanjem Bojana Suđića, koji je probe s Pogorelićem opisao kao traganje za vrhunskom umjetnošću. U prvom dijelu izvedena je Dvořakova Deveta simfonija, a uz Pogorelića se i samim glazbenicima, kao i nama u publici, dogodio i vrlo dubok i blizak susret s muzikom.

Dvadesettrogodišnja studentica violine Mila tu je večer prvi put zasvirala u orkestru. Otkrila nam je da je zasuzila u drugom stavku, svirajući uz Pogorelića o kojem su joj u djetinjstvu pričali roditelji koji nisu glazbenici. I sam Pogorelić djelovao je vrlo zadovoljno, ozareno i sretno nakon koncerta dok je u predvorju Kolarca dijelio autograme i slikao se s obožavateljima, kako s onima koji ga osobno pamte tako i s djecom, pa i s unucima koji su odrasli na njihovim sjećanjima i pričama.

Ivo Pogorelić
1 / 10

U Kolarčevoj izložbenoj dvorani postavljena je sjajna izložba Pogorelićevih portreta, kao put kroz vrijeme za sve one koji ga nisu vidjeli tri desetljeća. Na koncertu je bio i srbijanski ministar kulture te brojni strani veleposlanici, među kojima je najponosniji bio hrvatski Gordan Bakota.

Osobito srdačan i dirljiv bio je susret Pogorelića i Milene Dravić, koja je večer ranije, prvi put nakon smrti supruga Dragana Nikolića, izašla u javnost da bi u teatru Zvezdara primila Dobričin prsten, najveće glumačko priznanje Srbije za životno djelo.

– Kada sam čula da Pogorelić dolazi, apsolutno nije bilo šanse da propustim doći večeras da ga pozdravim, a ako Bog da, bit ću i na sljedećem koncertu. Mene je večeras malo izliječio – rekla nam je legendarna glumica.

Lisinski arioso Sonja Jončeva izbrušeni je dragulj vokalne umjetnosti KONCERT ZA PAMĆENJE Ovacije Bečana virtuoznoj Ani Vidović, hrvatskoj kraljici gitare OSJEČKI PAGANINI Dešpaljevo titranje lišća u breziku
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • Istranka:

    "U usporedbi s izvedbom prije dva tjedna u Zagrebu, ova je interpretacija bila osebujnija, s osobito nježno i pažljivo izrađenim perlama ukrasa drugog stavka koji je Pogorelić pred beogradskom publikom odsvirao dva puta." Branimir Pofuk ne može izdržati da a ... prikaži još! da ne odašalje svoju otrovnu strelicu prema Hrvatskoj i Hrvatima ! Komotno je mogao bez usporedbe ,ali ne on mora izraziti svoju mržnju prema Hrvatskoj u svakoj prigodi koja mu se pruži! BRANIMIR POFUK baš ste jadan !

  • Avatar kokodrilo
    kokodrilo:

    Ekstraordinarni glazbeni umjetnik!