Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM Zvonimir Zoričić

'Na pozornicu je nosio talent, ljubav, iskustvo i prije svega ljudskost'

Zvonimir Zoričić
01.06.2015.
u 08:53

Velikan
 - Istim je žarom ulazio u uloge junaka, antagonista ili epizodista

Aplauzi za nekim glumcima odjekuju tijekom vremena. Time se ne potvrđuje samo njihovo glumačko nadahnuće nego i ukupan umjetnički značaj i ljudske kvalitete onoga kojem je upućen. Zvonimir Zoričić svakako je jedan od takvih. Trag koji je ostavio u matičnom zagrebačkom HNK, ali i ukupnoj hrvatskoj kulturnoj sceni već je uvelike pobijedio vrijeme u kojem se, u 67. godini starosti, zaustavilo njegovo srce.

Stoga i ne čudi rečenica u tekstu sjećanja na velikog kolegu, upućenog iz HNK, a koja kaže da "njegovim odlaskom nismo izgubili samo nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost – sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji".

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu. Studirao je fiziku na PMF-u, a onda se ipak odlučio za poziv glumca. Na Akademiji dramske umjetnosti 1973. diplomirao je glumu i iste godine postao članom ansambla Drame HNK, a 2011. dobio je status nacionalnoga prvaka. Samo na daskama matičnog kazališta ostvario je više od 80 kreacija u 41 godinu umjetničkoga rada.

– Zvonimir Zoričić jednakim se žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista ili epizodista, pa je teško iz toga bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge jer je u svima ostavio svoj specifičan otisak, ali svakako, između ostalih, valja spomenuti njegova Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyrana de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Starog Fabriczyja iz Glembajevih i Starčića u Luđakinji iz Chaillota te Firsa u Višnjiku s kojim je posljednji put izašao na pozornicu u jesen 2014. – kažu u HNK. Igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta, a tijekom svoje bogate karijere ostvario je više od pedeset uloga u filmovima, serijama i TV dramama.

Tatarski biftek, Dobitna kombinacija, Čovjek za sva vremena i Štrudla od trešanja dramski su tekstovi po kojima ćemo ga pamtiti kao dramskoga pisca i uspješnoga autora. Za svoj rad Zvonimir Zoričić je dobio sve važnije strukovne nagrade i priznanja. 

>> Preminuo Zvonimir Zoričić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije