Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

"Ilustracija u Hrvatskoj tijekom XIX. stoljeća" od 8. ožujka

Izložba će imati više od 300 knjiga, ilustracija, časopisa, plakata i ilustrativnih predložaka.
03. ožujka 2011. u 07:00 0 komentara 40 prikaza
plakat

Dvojezični hrvatsko-njemački plakat za gospodarsku izložbu u Osijeku 1899. godine na kojemu je naslikana gradska djevojka koja drži zavijorenu zastavu uz proizvode prirode i životinje, bit će uvod u izložbu “Ilustracija u Hrvatskoj devetnaestog stoljeća” koja se otvara 8. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori. Autorica i kustosica mr. Koraljka Jurčec-Kos obradila je ilustracije kao likovnu vrstu koju je upravo u XIX. stoljeću proširila pojava publikacija i revija, te brojnih inovacija u tiskarstvu. Izložba će imati više od 300 knjiga, ilustracija, časopisa, plakata i ilustrativnih predložaka.

Na izložbi će se naći ilustracije koje nisu knjižnična ili muzejska građa, već je vizualno atraktivna građa dostatna i zanimljiva za samostalno predstavljanje publici u ozbiljnijim galerijskim prostorima. To je bilo polazište za pripremu ove izložbe o hrvatskoj ilustraciji u XIX. stoljeću, kaže Koraljka Jurčec-Kos.

– Opusi autora koji su ilustracijama opremali knjige i časopise u razdoblju druge polovine XIX.st. još uvijek su uglavnom neobrađeni, a sami autori često anonimni ili potpisani pseudonimom. Od oko 1840. godine, kad se preporodnim inicijativama i sadržajima iz nacionalne povijesti pridružuje jačanje hrvatskog građanskog staleža kroz povećanu potrebu za knjigama, časopisima, novinama, pa i zabavnom literaturom, te se sredinom XIX. st. osobito razvila tiskarska i nakladnička proizvodnja, prisutnost popularne i uporabne grafike u svakodnevnom životu koju čini i ilustrativni doprinos pojedinih crtača i grafičara, pa do oko 1900. g. kada se inicijalima kao ilustratori već potpisuju velikani hrvatske moderne kao Josip Račić, Menci Klement Crnčić ili Tomislav Krizman, predstavit ćemo rad važnih tiskara, grafičara, litografa i ilustratora u glavnim središtima književnog i kulturnog života kao što su primjerice Karlovac, Osijek, Varaždin i Zagreb. Prijelaz iz XIX. u XX. stoljeće, je krajnja točka ovog izložbenog propitivanja izložbene kvalitete ilustrativnih elemenata u tadašnjim hrvatskim izdanjima knjiga, novina, časopisa i sitnog tiska – navodi Koraljka Jurčec-Kos.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.