Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To je kazalište!'

I glumice HNK iz Zagreba u rimskom kazalištu Argentina

nina violić
Foto: Boris Štitar/Vecernji list
31.01.2016.
u 15:28

U Zagrebu su u predstavu bili uključeni, uz glumce i plesače, Orkestar i Zbor HNK u Zagrebu. Nakon zagrebačke praizvedbe, Evanđelje se pretvorilo u dramsku verziju u kojoj su Orkestar i Zbor zamijenjeni tonom, te slikama i video zapisima koje je Delbono snimao tijekom nastanka predstave.

"To je kazalište", jedan je od komentara talijanskih kazališnih kritičara predstave "Evanđelje", talijanskog umjetnika Pippa Delbona koja je stvorena u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i koja je prikazana u čuvenom rimskom teatru Argentina od 19. do 30. siječnja. Sinoć je posljednju predstavu u Rimu puna dvorana pozdravila velikim pljeskom. To je različitija predstava od one koja je prošle godine izvedena u Zagrebu, jer nema orkestra i zbora, ali je ugodno iznenadila rimsku publiku.

Delbonovo "Evanđelje" je ambiciozan međunarodni kazališni projekt u zajedničkoj produkciji HNK u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene te u koprodukciji s kazalištima Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture iz Amiensa i belgijskim Kazalištem iz Liegea. To je zapravo, kako je napisano u brojnim komentarima u talijanskim medijima, "Evanđelje 21. stoljeća". Opisana su mnoga zla današnjice, od tragedije migranata do izrabljivanja imigranata. Sve je praćeno i snimkama, kao i glazbom, uz ostalo s Mozartovim "Don Giovannijem" do “Sympathy For The Devil” Rolling Stonesa, a glazbu za to Delbonovo djelo napisao je Enzo Avitabile. Glazbeni kaleidoskop daje dodatnu vrijednost djelu koje je work-in-progress, a završava s pjesmom Jesus Christ Superstar iz istoimenog mjuzikla. U Zagrebu su u predstavu bili uključeni, uz glumce i plesače, Orkestar i Zbor HNK u Zagrebu. Nakon zagrebačke praizvedbe, Evanđelje se pretvorilo u dramsku verziju u kojoj su Orkestar i Zbor zamijenjeni tonom, te slikama i video zapisima koje je Delbono snimao tijekom nastanka predstave.

Nakon Rima predstava se seli u Modenu (Teatro Storchi, od 4.-7. veljače 2016.), pa u Bolognu, u Teatro Comunale, od 25. do 28. veljače 2016., dok je prethodno u siječnju ove godine bila u Lausanni. Nakon Bologne ponovno će zagrebačka publika moći vidjeti to djelo (od 9. do 14. ožujka), pa će se preseliti u Francusku, pa opet u Italiju, u Milano itd. sve do i u 2017. godini. U predstavi su nastupile i glumice HNK-a u Zagrebu,  Nina Violić, Alma Prica, Vlasta Ramljak i Mirta Zečević.

Komentara 4

NE
Neba
16:58 31.01.2016.

dakle, koprodukcija se svela na dvije tri glumice, od kojih je jedna politicka akvizicija D. Vrgoc za podrivanje nacionalnog kazalista ..milijuni su potroseni na ovo zamagljivanje ociju...

Avatar comparator
comparator
17:10 31.01.2016.

Jel to predstava ili performans ?

LA
LaurenceofArabia
16:26 01.02.2016.

Pretpostavljam da koprodukcije ne bi bilo da Ministarstvo kulture nije injektiralo pozamasna sredstva kako bi se glumici sa slike stvorio privid inozemne karijere koju nikad nije imala. Nazalost, Violic i njoj slicni pomazu da se u Hrvatskoj stvori jedna bipolarna realnost a pritom ignoriraju umjetnici, glumci, glazbenici koji doista imaju medjunarodna priznanja i karijere bez toga da njihovi prijatelji iz Ministarstva kulture placaju putne i ine troskove. Zrinku se Cvitesic dosada profesionalno gotovo pa ignoriralo, a spominjalo ju se iskljucivo u tracerskom kontekstu. Nadam se da ce doci trenutak kada ce sira javnost shvatiti kako je Cvitesic daleko medjunarodno priznatija, nadarenija, ljepsa i ekspresivnija od straca koje nam se servira kao vrh hrvatske glume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije