Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balet o čajkovskom

I dok je bio živ znalo se da je gej, a u smrt ga je otjerao strah od suđenja i sramote

Foto: Fanni Tutek Hajnal
1/2
09.02.2023.
u 11:40

Veliki skladatelj tema je baleta koji za riječki Balet kreira koreograf Cayetano Soto

"Balet 'Čajkovski' koji kreiram za riječki Balet prikazat će putovanje vođeno činjenicama i misterijima koje su oblikovale njegovu jedinstvenu umjetničku dušu i um..." Tako koreograf Cayetano Soto govori o nadolazećoj premijeri (11. veljače) u HNK Rijeka, baletu koji nastaje u sklopu programa Konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta, koji ćemo u Zagrebu vidjeti 27. i 28. ožujka.

Bit će to poetska priča o životu jednog od najvećih skladatelja u povijesti, čiji život i danas izaziva mnoge kontroverze. Njegovi biografi ističu da je umro od kolere, no koplja se lome oko toga je li namjerno popio čašu neprokuhane vode, znajući da ga ona vodi u smrt.

U dnu te tajne je njegova homoseksualnost, što su iz biografije ovog velikana glazbe brisali i carska Rusija i socijalistički SSSR, jer bilo je nezamislivo i pomisliti da je jedan od najznamenitijih Rusa zapravo "zločinac", kako su govorili zakoni te zemlje. Sam Čajkovski zadužio je svijet, ostavio mu dva najizvođenija baleta svih vremena – "Orašara" i "Labuđe jezero" – opere "Jevgenij Onjegin" i "Pikovu damu", ali i brojne koncerte koji su ga doveli na pijedestal najvećeg skladatelja romantizma.

Rođen je 7. svibnja 1840. u kozačkoj obitelji miješanog ukrajinskog, ruskog, francuskog i austrijskog porijekla, studirao je pravo, ali ništa nije moglo pobijediti njegovu strast prema glazbi i kazalištu. Legenda kaže da je veliki Tolstoj plakao slušajući njegov koncert dok je Čajkovski još bio na konzervatoriju. Oženio se 1877. Antoninom Miljukovom i iz braka otišao nakon samo nekoliko tjedana. Zna se za njegovu ljubavnu vezu s belgijskom opernom pjevačicom Désirée Artôt, kao i platonsku vezu s Nadeždom von Meck, koja mu je pružala financijsku potporu. No i dok je bio živ bilo je općepoznato da je homoseksualac, a u smrt ga je odveo strah od javnog suđenja.

Legenda kaže da je veliki Tolstoj plakao slušajući njegov koncert dok je Čajkovski još bio na konzervatoriju
Foto: Fanni Tutek Hajnal

To je i priča koja potvrđuje genijalni potez koreografa Matthewa Bournea, koji je postavio tzv. muško "Labuđe jezero" pretvorivši bajku u balet o homoseksualnosti i tragediji koja se rađa iz neprihvaćanja. 

Komentara 3

LI
liliZG
17:36 13.02.2023.

gotovo, sad će putin ukinuti čajkovskog i njegove uradke, jer znamo kako u rusiji "vole" lgbtq zajednicu

Avatar Psychlist
Psychlist
16:41 09.02.2023.

Vrlo važno. Većini ljudi je standard mala ili nimala briga o drugim ljudima, a istovremeno nabacivanje blata po drugima im pobuđuje interes. Takvi se daju fino opisati sijasetom termina, ali ne treba jer je pametnima sve jasno.

ZV
zvezdomor
12:07 09.02.2023.

Sodoma i gomora.....onda neće bit potresa...poplava....nevremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije