Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gala večer

Uz "Traviatu" i goste iz Armenije HNK Zagreb slavi Valentinovo

arhiva HNK Zagreb
06.02.2023.
u 10:39

Glavne uloge pjevaju armenska sopranistica Nina Minasyan kao Violetta, armenski tenor Liparit Avetisyan kao Alfredo i rumunjski bariton George Petean kao Giorgio Germont

Verdijeva "Traviata", koja je lani premijerno izvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, vraća se na repertoar. Uz četiri izvedbe s kućnim solistima upriličena je i gala večer koja će se održati 14. veljače, na Valentinovo. Te će večeri u glavnim ulogama nastupiti armenska sopranistica Nina Minasyan kao Violetta, armenski tenor Liparit Avetisyan kao Alfredo i rumunjski bariton George Petean kao Giorgio Germont.

Svim izvedbama "Traviate" ravna naš ugledni maestro Ivan Repušić koji ima brojne angažmane na europskim opernim pozornicama i u europskim koncertnim dvoranama. Lani je pri kraju sezone gostovao u zagrebačkom HNK baš s ovom produkcijom "Traviate", a dirigirao je i gala koncertom na počektu ove sezone čija je međunarodna zvijezda bio poljski tenor Piotr Beczała.

"Traviata" Giuseppea Verdija premijerno je u HNK u Zagrebu izvedena 21. travnja 2022. u režiji argentinskog umjetnika Huga de Ane, a na premijeri je dirigirao Srba Dinić. Ove se sezone izvodi s novim solistima, među kojima su novi članovi ansambla Opere Marija Kuhar Šoša kao Violetta i mladi tenor Filip Filipović kao Alfredo Germont. Uz njih će svoju već poznatu interpretaciju Giorgia Germonta publici predstaviti danas jedan od vodećih hrvatskih, ali i ne samo hrvatskih baritona Ljubomir Puškarić.

I kao što je lanjsku premijernu Violettu Valery pjevala Lana Kos, koja je u toj ulozi debitirala u veronskoj Areni daleke 2011. godine, i to u režiji baš Huga de Ane, na gala koncertu 14. veljače Violettu će otpjevati armenska sopranistica Nina Minasyan, koja je tu zahtjevnu ulogu u veronskoj Areni pjevala lani. Očito je ostavila odličan dojam pa će je pjevati i ovog ljeta (jedna od alternacija je i ruska operna diva s austrijskom putovnicom Anna Netrebko), a nastupit će i u izvedbama Verdijeva "Rigoletta" kao Gilda. Treba znati i da ove godine festival u Veroni slavi stoti rođendan i da na njemu ponovno svoj nastup ima i Placido Domingo koji je u Veroni debitirao sada već doista davne 1969. godine.

Nina Minasyan rođena je u Erevanu, glazbeno se oblikovala u Armeniji, a onda i u Rusiji, nastupajući između ostaloga i u Boljšoj teatru u Moskvi gdje je otpjevala desetak uloga. A onda je s tom moskovskom popudbinom krenula put zapadnih gradova kao što su Berlin, Pariz, Beč, Zürich, München, Amsterdam, Lyon, Dresden, Bruxelles, Glyndebourne... gdje se predstavila kao Donizettijeva Lucia di Lammermoor iz istoimene opere, Puccinijeva Mimi iz "La Boheme", Mozartova Kraljica noći iz "Čarobne frule", Olimpija iz Offenbachovih "Hoffmanovih priča", Oscar iz Verdijeva "Bala pod maskama", Norina iz Donizettijeva "Don Pasqualea"...

Njen Alfredo u Zagrebu će biti mladi armenski tenor Liparit Avetisyan, koji je tom ulogom nakon pandemijske stanke zadivio publiku Münchena, Dresdena, Moskve, Kölna i Londona gdje je u Covent Gardenu pjevao i ulogu Vojvode u Verdijevu "Rigolettu", ali i Nemorina u Donizettijevu "Ljubavnom napitku"... Rođen također u Erevanu (i to 1990. godine), preselio se na Krim, da bi završio konzervatorij u Moskvi. Gostuje kao tenor i u Europi i u Australiji, a lani je s Berlinskom filharmonijom nastupio i u koncertnoj izvedbi opere "Iolanta" Petra Iljiča Čajkovskog u ulozi grofa Vaudemonta pod dirigentskom palicom Kirilla Petrenka. Ovoga ga proljeća očekuje i uloga Fausta iz istoimene Gounodove opere, i to u argentinskom Teatru Colon pod ravnanjem Jan Lathama-Koeniga.

Baritonsku ulogu Giorgia Germonta 14. veljače pjeva rumunjski operni pjevač George Petean koji je godinama gost najpoznatijih svjetskih opernih pozornica, od Münchena, Berlina, Milana, New Yorka (u Metropolitanu je pjevao i Giorgia Germonta), Beča, Züricha i drugih. U posljednje dvije godine tumačio je Giorgia Germonta u veronskoj Areni, zatim Bavarskoj državnoj operi u Münchenu te u Zürichu, a snimio ju je i na kompaktnu ploču. Nastupao je 2019. u Splitu pod ravnanjem maestra Repušića na koncertu u čast prerano preminulog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja uz meksičkog tenora Ramona Vargasa. Splitsku publiku osvojio je snažnim i kristalno čistim glasom.

Jedan je od najtraženijih verdijanskih baritona, a njegov veliki svjetski uspjeh počinje nakon što je osvojio Grand Prix 1999. godine na međunarodnom solističkom natjecanju Hariclea Darclee u Rumunjskoj. Bio je i član Hamburške opere, i to punih osam godina, a sada je u statusu slobodnog umjetnika. U veljači ima i nekoliko predstava kao Giorgio Germont u Firenci, pod ravnanjem Zubina Mehte, na tamošnjem festivalu na kojem režiju potpisuje Hugo de Ana. George Petean dosta je nastupao uz maestra Repušića pa su tako snimili i Verdijevu operu "Atilla" s orkestrom Münchenskog radija kojem je hrvatski maestro na čelu od 2017. godine.

U najnovijem ciklusu Verdijeve "Traviate" u HNK će nastupiti i operni solisti Emilija Rukavina, Josipa Gvozdanović, Ozren Bilušić, Siniša Štork, Matic Zakonjšek, Marin Čargo, Stefany Findrik, Josipa Bilić, Siniša Galović, Benjamin Šuran, Nikša Radovanović, Robert Palić, Alen Ruško...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije