Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Hrvatski filmski savez dovodi besplatno filmsko obrazovanje u hrvatske škole

Hrvatski filmski savez (HFS) uz pomoć nove digitalne platforme dovodi program filmskog obrazovanja Filmsku naSTAVa u hrvatske osnovne i srednje škole.
04. studenoga 2020. u 11:55 0 komentara 408 prikaza
Foto: Samir Cerić Kovačević

Riječ je o interaktivnom programu namijenjenom osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima, kao i njihovim nastavnicima i profesorima.

Novi film Nevena Hitreca Kurikularna reforma dogodila se samo u političke svrhe, roditelji i djeca pucaju

Na adresi filmskanastava.hfs.hr nalazi se sve što je potrebno za održavanje sata filmske nastave u razredu, prilagođeno današnjim generacijama učenika.

Mogu se pogledati učenički kratkometražni filmovi nagrađeni na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži & Four River Film Festivalu, nakon čega se predlaže vođenje diskusije s učenicima uz usmjerena pitanja, oblikovana prema posebno izrađenim metodičkim predlošcima.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je pobliže upoznati sudionike sa svijetom filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih.

Učenici nakon toga mogu ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja, čime stječu temeljna filmološka znanja, razvijaju filmsku pismenost i razumijevanje filmskog jezika.

Kako napominju iz HFS-a, ta besplatna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju.

golema investicija Stranci žele uložiti u gradnju filmskog studija u Hrvatskoj vrijednog oko 80 milijuna eura

Filmska naSTAVa je kao jedinstven program filmske pismenosti krenula prije osam godina u kinu Tuškanac, a ima preporuke MZO-a, AZOO-a, Hrvatskoga državnog arhiva (Hrvatske kinoteke), portala medijskapismenost.hr te Akademije dramske umjetnosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.