Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se čita u izolaciji

Hrvati traže krimiće, distopijske romane, dječje knjige i psihološke priručnike

25.03.2020.
u 10:26

U svijetu je hit knjiga “Oči tame“ Deana Koontza iz 1981. kojom je predvidio i COVID-19 koji u knjizi još tada naziva “Wuhan 400”. Ne čudi da je knjiga na trećem mjestu prodaje Amazona, a čitatelji koji nanovo otkrivaju to staro djelo pišu da im se, čitajući ga, ledi krv u žilama od koincidencije sa sadašnjošću

“Što je istinito za sva svjetska zla, vrijedi i za kugu. Pomaže nam da se izdignemo iznad nas samih“, pisao je Albert Camus u “Kugi“, svojem romanu iz 1947. o fiktivnoj epidemiji koja je poharala Oran. Danas, sedamdeset godina kasnije svjetska pandemija koronavirusa čitatelje je ponovno okrenula prema tom djelu. I ne samo njemu jer, kako svjetski izdavači javljaju, astronomski je porastao interes čitatelja za tu i slične knjige katastrofa kao što su “The Stand“ Stephena Kinga ili “Oči tame“ Deana Koontza iz 1981. za koju će mnogi, čitajući je, reći da je doista predvidjela i COVID-19 koji pisac u knjizi još tada naziva “Wuhan 400”. Ne čudi da je knjiga na trećem mjestu prodaje Amazona, a čitatelji koji nanovo otkrivaju to staro djelo pišu da im se, čitajući ga, ledi krv u žilama od koincidencije sa sadašnjošću.

Penguin je prodao sve zalihe te knjige i kažu da im je prodaja općenito porasla za 150 posto. Prodaja knjiga slične tematike utrostručila se i u Italiji, i kod njih je Koontz među deset najprodavanijih, a 1600 primjeraka prodao je i francuski Edistat. Prodaju se i proročanski hitovi poput Orwellove “1984.“, a raste potražnja i za knjigama samopomoći te dječjom literaturom poput slikovnice “I Don’t wan’t to Wash My Hands“ Tonyja Rossa kojom roditelji pokušavaju naučiti klince nužnosti pranja ruku.

Provjerili smo stanje kod hrvatskih izdavača pa doznajemo da online prodaja funkcionira, štoviše raste, a najviše se traže krimići i literatura za djecu.

U okviru izdanja naklade Znanje i Vorto Palabra i dalje su najtraženiji aktualni hitovi iz žanra krimića i psiholoških trilera, ljubavni romani i klasici. Trenutačno su definitivni bestseleri klasik “Male žene” Luise May Alcott, novo djelo Stephena Kinga “Uljez”, književni fenomen japanskog novinara Hidea Yokoyame “Slučaj 6-4”, “Bila jednom jedna Rijeka” iz pera Diane Setterfield i ”Djevojka iz močvare” Delije Owens, književna senzacija s više od milijun prodanih primjeraka u godini nakon objavljivanja.

– Iz područja publicistike zanimljiv je nagli rast popularnosti priručnika za uspješnu monogamiju i pomirbu erotskog i intimnog “Parovi u zatočeništvu” Esther Perel, što je nesumnjivo posljedica izolacije u kojoj su zbog pandemije mnogi parovi. Standardno su traženi “Astrofizika za ljude u žurbi” Neila De Grassea Tysona i “Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji” Bena Brooksa – kaže Dijana Oršolić iz Znanja napominjući da njihov webshop posljednja dva tjedna bilježi velik porast prometa, a s obzirom na ekstremnu situaciju, nude i 25 posto popusta na sva svoja izdanja.

I u Mozaiku knjiga najtraženiji su krimići, na njih se odnosi gotovo 50 posto svih narudžbi koje trenutačno dobivaju.

– U posljednja dva tjedna povećan je interes za dječjim naslovima i priručnicima. Ovaj rast je razumljiv s obzirom na situaciju jer roditelji žele da njihova djeca više slobodnog vremena provode kvalitetno i steknu naviku čitanja knjiga. Povećana je potražnja i za priručnicima iz područja psihologije s obzirom na nevjerojatnu situaciju u kojoj smo se kao narod našli – kaže Marko Hadjur iz Mozaika knjiga. Među njihovim najtraženijim naslovima dječjih knjiga su “Gregovi dnevnici“ Jeffa Kinneyja, “Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea, strip-roman “Čovpas“autora Dava Pilkeya i najnovije izdanje “Matilde“ Roalda Dahla. Najprodavaniji krimići su “Plač“ Helen FitzGerald, “Lovačka družina“ Lucy Foley, “Smrt gospođe Westaway“ Ruth Ware, “Smrtonosno bijelo“ Roberta Galbraitha i “Bijela lavica“ Henning Mankell, dok je najveći hit među romanima “Plemeniti gospodin u Moskvi“ Amora Towlesa, a slijede novi roman Liane Moriarty “Sve što je Alice zaboravila“ i klasik Jane Austen “Emma“ koji je dobio novo izdanje. Od priručnika popularne psihologije traže se “Kad se sruši svijet“, “Pouzdajte se u sebe“, “Iscijelite svoj um“ i “Vorteks“. I oni zadnjih desetak dana bilježe rast prodaje putem interneta, a za najmlađe čitatelje osigurali su besplatna online izdanja najpopularnijih dječjih časopisa “Moj planet“ i “Prvi izbor“ koji se mogu naći na njihovim web-stranicama.

Iz Naklade Ljevak doznajemo da su ponudili mnogo dodatnih mogućnosti za online narudžbe, poput popusta i besplatne poštarine na bilo koji iznos kupnje do kraja ožujka, pa i njihova web-prodaja bilježi pojačan promet. No s nedjeljnim potresom stvari su se pogoršale jer im je stradala web-knjižara na Trgu bana Josipa Jelačića. Te dvije nedaće, koronavirus i potres, uzdrmale su svakako cijelu branšu i, rekla nam je Ivana Mirošević iz Naklade Ljevak, posljedice osjećaju već sada.

– Među narudžbama na webshopu bilježimo veći interes za naslovima autora i znanstvenika Igora Rudana: “Zao zrak“, “Točna boja neba“ i “U zemlji klanova“, koji je posljednjih tjedana u posebnom fokusu javnosti. Povećano zanimanje je i za knjige o samopomoći, ali ne tipične predstavnike tog žanra; knjige “antiguru” autora kao što su Mark Manson, Sarah Knight ili John C. Parkin s razlogom imaju milijunske obožavatelje diljem svijeta i najbolje su mjerilo prema kojemu bi trebalo ocjenjivati knjige namijenjene samopomoći. Roditelji koji su kod kuće sa svojom djecom posebno naručuju naslove koji će mlađim čitateljima pomoći da im brže prođe vrijeme. Strani hitovi poput “Nasljedstva“, “Namjernog zanemarivanja“ ili nedavno objavljenog romana nobelovca Darija Foa “Papina kći“ uvijek imaju svoju publiku. Dobro prolaze i prozni hitovi hrvatskih autora Drage Hedla, Pavla Pavličića i Slavenke Drakulić, a povećanu potražnju, naravno, imamo za knjigama o katastrofama i teorijama zavjere – rekla nam je Mirošević.

I lanac knjižara Hoću knjigu pogođen je nedavnim potresima na području Zagreba.

– Logistički centar našeg webshopa, prema kojem smo nakon zatvaranja knjižara usmjerili sve resurse, nalazi se u Bogovićevoj koja je bila jako pogođena. Zato velik broj narudžbi koje smo zaprimili za vikend još nismo uspjeli obraditi i poslati, no čim se zgrada proglasi sigurnom za život i rad, vraćamo se u naš Megastore i opskrbljujemo knjigoljupce knjigama. Nadamo se da će se to dogoditi već danas. Ovim putem molimo i za razumijevanje svih onih kojima će njihove narudžbe kasniti koji dan – poručili su iz Hoću knjigu.

A iako su ljudi diljem svijeta sada više zainteresirani za apokaliptične naslove, kažu nam da to kod njih nije slučaj. Najpopularnija je publicistika i popularna psihologija, a najviše se naručuju knjige “Okruženi idiotima” i “Okruženi psihopatima”, serijal “Witcher”, “Male žene” i jedna vrlo prikladna – “Budni u 5”.

U Hoću knjigu prije nekoliko dana pokrenuli su i akciju “Knjigom protiv korone”. U njihovu je webshopu snižena cijena više od 7000 artikala, a na svojoj Facebook stranici svakog dana od 19 sati objavljivat će videouratke domaćih autora koji čitaju odlomke svojih omiljenih knjiga.

U Henacomu smatraju da bi se trebalo okrenuti literaturi koja može ponuditi utjehu u ovim nemirnim i nesigurnim vremenima, lijepom štivu koje nas podsjeća na moć umjetnosti da istodobno preslikava stvarnost, ali i nudi utjehu, mir i poruku da smo ujedinjeni u nedaćama. Njihovi čitatelji za sada najviše naručuju hit-autore poput Elif Shafak i Guzel Yahine.

– Kupci lijepo reagiraju i na starije naslove jer su trenutačno na većem popustu – kaže nam Uzeir Husković, direktor Henacoma.

Izdavačka kuća Fraktura svojim čitateljima također bilježi pojačanu online prodaju, ali sudbina novih izdanja još je neizvjesna.

– Zatvorene knjižare i knjižnice ne može nadoknaditi on-line kupnja. Međutim, pojačali smo aktivnosti na internetu i društvenim mrežama, a knjige pripremamo za tisak. Kada će ići u tiskare zavisi i od otvaranja distributivnih kanala – kaže nam Vlatka Tor iz Frakture.

U njihovu su webshopu za sada na listi najpopularnijih knjiga “Oni” Tisje Kljaković Braić, “Klasične priče da se bolje spoznaš” Jorgea Bucaya koje pomažu i u nošenju sa strahom, posljednji nastavak serijala Millenium “Djevojka koja je morala umrijeti” Davida Lagercrantza i “Žene koje kupuju cvijeće” Vanesse Montfort.

Za kraj, izvrsno se ovih dana prodaju i stripovi, a posebno su tražena izdanja zagrebačke naklade Fibra, koja je proglasila pandemijski popust u sklopu akcije #OstaniDoma.

Komentara 1

LI
liliZG
09:30 26.03.2020.

jučer sam gledala kulturu s nogu, i tamo su spomenuli Decameron, ... priča o mladim ljudima u izolaciji za vrijeme velike kuge koja je došla iz kine, u firenci, koji pričaju svoje priče da da ubiju dosadu tih deset danaa izolacije, ... jer navodno da je kuga harala deset dana i tko je ostao živ ostao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije