Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album porta morta

Haustor za 21. stoljeće koji hipnotički zove na ples bez posustajanja

20.01.2022.
u 12:30

“Portopop” u izdanju jeboTona treći je album sastava Porto Morto.

Treći album “Portopop” Porto Morta, objavljen na samom kraju prošle godine, tek će u 2022. doživjeti svoje pravo predstavljanje i popularnost. Strategija upotrijebljena na 14 tema – u devet pjesama i pet skitova – i promjena u koju je bend ušao podsjeća na način kako je Arcade Fire 2013. albumom “Reflektor” krenuo prema ojačanom plesnom usmjerenju.

Ukratko, “Portopop” idejno zvuči kao Haustor za 21. stoljeće, u svom povezivanju raznih artističkih smjerova u artikuliranu cjelinu. Ne samo zato što je Roko Crnić važan suradnik Darka Rundeka – od turneje “Apocalypso Now” do zadnjeg Rundekova albuma “Brisani prostor” – već zbog toga što “Portopop” pokazuje sličnu sklonost plesnim obrascima provučenim kroz moderne utjecaje elektronike, u kojima se ne gubi ni rock segment, te inteligentnim tekstovima koji resetiraju i testiraju svakodnevicu, trendove i novu stvarnost. Porto Morto povremeno podsjeća i na sjajni američki Yeaseyer koji smo gledali i na INmusicu, pogotovo u slojevitoj produkciji i sjajnoj svirci koja kombinira studijsku tehnologiju sa živim elementima, a sve zajedno hipnotički zove na ples bez posustajanja.

Ili, kako sami kažu: “Portopop je naša vizija nešto modernijeg ili možda malo progresivnijeg popa te jedan naš predložak za to kako bi se u 2021. godini moglo pristupiti zvuku današnjeg benda. Zanimljivo nam je kako se dogodio, čini nam se, fini balans između zvuka tradicionalnog rock’n’roll benda i elektroničkog estetskog vokabulara moderne pop-muzike, koja zapravo nije uobičajena za jedan višečlani bend, već prvenstveno namijenjena za solo izvođače.”

Objavljen je na vlastitoj nezavisnoj etiketi jeboTon, ekipa koja je radila na albumu ista je kao i na sjajnom prošlom “Portofonu” pa je postignut i slično spektakularan, slojevit zvuk. Producenti su Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić, mikseve pjesama radili su uz pomoć Iso Mikija (KUKU$) i Hrvoja Nikšića (ex Šumovi protiv valova, Kramasonik), a u masteringu su im se pridružili Višeslav Laboš i Dominik Kisić (Lobotomija), dok bend i dalje čini istih sedam članova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije