Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dama američke literature

Harper Lee pokopana na privatnoj ceremoniji u Alabami

Harper Lee
Foto: Hina
21.02.2016.
u 14:00

Harper Lee pokopana je u gradu u kojem se i rodila 28. travnja 1926., u američkoj saveznoj državi Alabama, u obiteljskoj grobnici uz oca i sestru Alice Lee

Samozatajna velika dama američke literature Harper Lee, autorica klasika "Ubiti pticu rugalicu", pokopana je u subotu na privatnoj ceremoniji u Monroevilleu, daleko od očiju javnosti.

Harper Lee pokopana je u gradu u kojem se i rodila 28. travnja 1926., u američkoj saveznoj državi Alabama, u obiteljskoj grobnici uz oca i sestru Alice Lee. Ispraćaju su nazočili samo obitelj i bliski prijatelji. Prije toga održana je vjerska služba u metodističkoj crkvi gdje je govorio profesor povijesti Wayne Flynt, njezin dugogodišnji prijatelj. Pulitzerovom nagradom ovjenčana spisateljica za "Ubiti pticu rugalicu" umrla je u petak u dobi od 89 godina.

Tim djelom Harper Lee poučila je svijet toleranciji ali uspjeh knjige bio je prevelik teret i Lee se na punih pola stoljeća povukla iz javnog života. "Ubiti pticu rugalicu" prodan je u 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Priča je to o bijelom odvjetniku Atticusu Finchu koji brani crnca nepravedno optuženog za silovanje. U tom procesu svojoj djeci Jemu i Scoutu i cijeloj naciji daje pouku iz snošljivosti, milosrđa i ljudskih prava. Roman je do danas standard školske lektire i jedna od najčitanijih knjiga uopće. Filmska verzija s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi osvojila je tri Oscara.

Prošle se godine u knjižarama pojavio njezin novi roman "Idi, postavi stražara", objavljen 55 godina nakon "Ptice rugalice".

>> Preminula čuvena američka spisateljica Harper Lee

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije