Naslovnica Kultura Knjige

Goranov vijenac omiljenom akademiku

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je zagrebačka studentica s Filozofskog fakulteta Marija Dejanović za rukopis “Etika kruha i konja”
22. ožujka 2018. u 15:02 0 komentara 199 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što su lani zbog besparice nagrade Goranova proljeća dodijeljene u Zagrebu, a ne u rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića Lukovdolu, ove se godine tradicija poštovala. Omiljeni akademik Tonko Maroević Goranov je vijenac, impozantni rad kipara Vojina Bakića, primio u lukovdolskom Domu kulture, gdje je nagradu Goran za mlade pjesnike primila i zagrebačka studentica Marija Dejanović.

Marko Pogačar MARKO POGAČAR Moj je red da stavim glavu na panj

Entuzijastična borba

Prije puta u Lukovdol, brojna pjesnička karavana s više od trideset duša nastupila je u prepunoj polukružnoj dvorani Teatra ITD u Zagrebu. Očito je novi predsjednik Goranova proljeća pjesnik Marko Pogačar s puno entuzijazma krenuo u borbu s hrvatskim birokratskim i ideološkim vjetrenjačama i odlično pripremio jubilarno izdanje Goranova proljeća. S puno je simpatija i odobravanja publika u ITD-u dočekala pjesmu Tonka Maroevića “Pismo Josipu Severu u nepov rat”, koji je rekao da ne može bez referenci. Uz pomoć vlastitog malog djeteta, iz mobitela je svoju pjesmu pročitala lanjska dobitnica nagrade Goran Monika Herceg.

Kantautorica Sara Renar

Svoje su pjesme čitali i aktualna laureatkinja Marija Dejanović, ali i Tomica Bajsić, Alen Brlek, Efe Duyan, Zehra Çirak, Malachi Black, Nia Davies, Aleš Šteger, Stanislava Nikolić Aras, Milko Valent...

Na pjesničkoj večeri u Teatru ITD koju je svojom glazbom decentno obogatila i kantautorica Sara Renar nastupile su i dosadašnje dobitnice Goranova vijenca poezije, ugledne hrvatske pjesnikinje Andriana Škunca, Sonja Manojlović i Gordana Benić.

No iznimnu pažnju publike izazvao je ruski angažirani pjesnik i intelektualac Dmitrij Kuz’min, koji je po riječima Marka Pogačara iz političkih razloga morao napustiti Rusiju i skrasiti se u Letoniji. Kuz’min je pročitao svoju amblematsku pjesmu “Jebat ću vas u usta i u dupe” u kojoj vrlo otvoreno i kritički progovara o današnjem trenutku ruske književnosti, ali i ruskog društva, a koju je na hrvatski prevela Ivana Peruško.

Nakon Zagreba i Lukovdola, pjesnička karavana s osamnaest domaćih i sedamnaest stranih pjesnika gostovat će u Rijeci i Pazinu, da bi se u petak vratila u zagrebački klub Kontesa Nera na Trgu bana Jelačića.

Novo programsko vodstvo Goranova proljeća pod vodstvom Marka Pogačara unijelo je i važne promjene u ustaljeni način nagrađivanja. Tako će se Goranov vijenac koji se dodjeljuje za životno djelo ubuduće dodjeljivati bijenalno, a svake druge godine zamijenit će ga novoutemeljena nagrada za najbolju neprevedenu pjesničku zbirku objavljenu u Hrvatskoj u dvije godine.

goranovo proljeće u vip clubu Poezija i jazz Jubilarno Goranovo proljeće napunilo zagrebački VIP club '21.03.2011., Lukovdol - Na 48. Goranovom proljecu urucene su nagrade najbolim pjesnicima. Martina Vidaic dobila je Goranovu nagradu u kategoriji najbolji mladi pjesnik.  Photo: Kristina Stedul Fabac/ Pola stoljeća Goranovo proljeće na braniku naše poezije tonko maroević dobio plaketu Nagrada Maroeviću Tonko Maroević dobio plaketu susreta "Dobrojutro more"

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.