Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Glory, Glory, Hamlelujah! na Sceni Travno

aleluja
arhiva
05.01.2012.
u 22:03

Stupiti u prostor Shakespeareova Hamleta ravno je ulasku u dvorski muzej kolektivne depresije. Na crvenim jastučićima leže čuveni citati, kao fine relikvije kanonske drame

Premijera predstave 'Glory, Glory, Hamlelujah!', suautora Silvie Marchig, Darka Japelja, i Nataše Govedić odigrat će se na Sceni Travno u Međunarodnom centru za kulturu, u petak, 13. siječnja, od 20 sat. Reprizna izvedbe slijedi 14. siječnja u 20 sati.

 Stupiti u prostor Shakespeareova Hamleta ravno je ulasku u dvorski muzej kolektivne depresije. Na crvenim jastučićima leže čuveni citati, kao fine relikvije kanonske drame. Mantre nad kojima i dalje dvojimo. I divimo im se. Vrlo fina izrada. Sastav: snovi i kosti. I jedni i drugi izvađeni iz grobova. Iskopani iz lubanja. Čijih?

 Posjetitelji muzeja moraju čvrsto držati svoju glavu, da slučajno ne bi odletjela. Hamlet je i dalje opasan. Glave lete jer uporno, nakon stoljeća i stoljeća vladajuće političke demencije, građani i dalje žele iskušati model pubune. Jedini je problem što se nijedna 'Mišolovka', pa čak ni ona Shakesperaeova, nije pokazala dovoljno učinkovitom. Klaudije ostaje upravitelj masakra. Ali 'Miškolovka' ili umjetnost, veli Beuys, treba biti znanost slobode. Sloboda je nešto što se ne dobiva ulaskom u muzej. Slobodu treba svakodnevno izmišljati. Muzeje treba vraćati Muzama.

Komentara 1

JS
ja sam gladan
22:16 05.01.2012.

Autor ovog članka je veličanstven. Ovo je nova produžena vrsta haiku-proze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije